StoryEditor

Grécko je blízko bankrotu. Tsipras skrátil lídrom noc o tri hodiny

19.03.2015, 23:00
Eurozóna čaká na plán reforiem gréckej vlády. Tsipras s Merkelovou sa tvária spokojne, z kuloárov sa však šíri skepsa.

Vo štvrtok krátko pred jedenástou hodinou večer sa lídri krajín Európskej únie rozchádzali po pomerne pokojnom prvom dni rokovania Európskej rady na svoje hotely a oproti iným summitom EÚ ich čakala noc s normálnym prídelom spánku.

Nie však pre európskeho prezidenta Donalda Tuska, nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda či predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Tí sa po ukončení oficiálnej časti summite zišli pri okrúhlom stole s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, ktorý si stretnutie vyžiadal iba pred niekoľkými dňami, kedy sa hrozba bankrotu Grécka opäť reálne priblížila.

Do konca mesiaca totiž Atény musia zaplatiť takmer dve miliardy eur na splátkach veriteľom, ale pretože doteraz nepredložili plán reálnych reforiem, nechcú krajiny eurozóny ďalšiu časť pomoci Grécku uvoľniť.

Keď budú reformy, budú aj peniaze

"Som o niečo väčší optimista," povedal Alexis Tsipras po rokovaní, ktoré sa skončilo hlboko po polnoci v noci na piatok. Tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová si rozhovory s Tsiprasom aspoň navonok pochvaľovala ako "dobré a konštruktívne".

"Grécka vláda prevzala zodpovednosť a reformy a predloženie ich zoznamu .... v najbližších dňoch," uviedla Merkelová po rokovaní. "Všetko, čo má byť dokončené, musí byť dokončené rýchlo a každý musí urobiť svoj diel," dodala.

Tsipras k tomu povedal, že na rokovaní, ktorému doteraz v tejto otázke predsedal v pozadí sa držiaci európsky prezident Donald Tusk, cítil podporu Aténam. "Všetci zúčastnení potvrdili, že sa pokúsia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby boli čo najskôr prekonané ťažkosti gréckeho hospodárstva," povedal.

Britská BBC však cituje jedného únijného úradníka, ktorý situáciu opísal lakonicky: "Čím skôr predložia zoznam reforiem, tým skôr dostanú peniaze."

Gréci varia z vody

Iný bruselský úradník, ktorý má informácie o priebehu rokovaní s Gréckom, opísal situáciu Atén pomerne dramaticky.

"Všetkým už dochádza s Gréckom trpezlivosť. Stále sa rokuje, ale nikam to nevedie. Na strane gréckej vlády nie sú žiadni kompetentní ľudia. U predchádzajúceho kabinetu sa bolo aspoň s kým baviť, ale Tripras nemá takmer žiadnych kompetentných úradníkov. Myslím, že koniec Grécka sa blíži oveľa rýchlejšie, než sme si všetci ešte pred pár týždňami mysleli," uviedol.

"Hlavný problém je, že Gréci varia z vody. Ich údajné reformy sú nerealistické, alebo sú len na papieri a európski úradníci, ktorí sa pokúšajú v Aténach zistiť skutočný stav, narážajú pri novej vláde na otvorené nepriateľstvo a nespoluprácu. Takto to ďalej už dlho nepôjde," dodáva navyše už citovaný bruselský úradník.

Formát nočného rokovania nahneval aj mnohé krajiny eurozóny. "Veď aj my tam máme svoje peniaze. Prečo s Gréckom majú vyjednávať Merkelová s Hollandom," uviedol včera vysoký predstaviteľ jednej z krajín, ktoré majú euro a zaručili sa za astronomické grécke dlhy.

Kritika z Bratislavy

Kritiku si Grécko vyslúžilo aj od Slovenska. „Grécko odmieta poskytnúť fiškálne údaje európskym inštitúciám na zistenie finančného stavu krajiny. Navyše prijíma opatrenia, ktoré sú v priamom rozpore s dohodami o záchrannom programe,“ vysvetlil pre HN štátny tajomník nášho ministerstva financií Vazil Hudák.


Čítajte viac: Rokovania s Gréckom zamrzli. Atény otočili


Problémovej krajine sa rýchlo míňajú peniaze a hrozí jej krach už koncom mesiaca. Minister financií Nemecka Wolfgang Schäuble varuje pred rastúcou hrozbou nepredvídateľného a neúmyselného vyradenia Grécka z eurozóny. Experti sa však zhodujú, že menová únia je na rozdiel od roku 2009, keď sa problémy s Gréckom začali, pripravená aj na scenár odchodu krajiny z eurozóny.

01 - Modified: 2007-04-18 10:09:00 - Feat.: 0 - Title: Vedci skúmajú nové formy štítov pre budúcich astronautov
01 - Modified: 2022-06-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Hrozí Európe ďalšia dlhová kríza? Tá grécka by bola oproti tejto trpaslík, hovorí pre HN analytik 02 - Modified: 2022-06-15 13:46:51 - Feat.: - Title: Prekliatie talianskeho dlhu je varovným prstom pre Matoviča 03 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 04 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 05 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:08