StoryEditor

Zeman vyvolal zdesenie: Ako sa zbaviť premiéra? Voľby alebo kalašnikov

26.01.2016, 14:00

Presne tri roky po tom, keď bol občanmi zvolený v priamej voľbe, vytiahol prezident Miloš Zeman jeden zo svojich najostrejších bonmotov, aké kedy použil. Keď sa ho pri mítingu na južnej Morave jeden z občanov spýtal, ako by sa šlo zbaviť premiéra Bohuslava Sobotku, zmienil dve možnosti: voľby, alebo kalašnikov. Podľa premiéra Sobotku to desí jeho rodinu.

"Demokratická možnosť je len jedna, tou sú slobodné voľby. Nedemokratickou možnosťou je kalašnikov," vyhlásil podľa servera Novinky.cz Zeman v pondelok na mítingu v Tišnove pri Brne.

Sobotka: Je to hlúpe a zbytočné. Desí to rodinu

Česká republika je podľa premiéra Sobotku zrejme jedinou civilizovanou krajinou, kde prezident vyzýva k zabitiu premiéra. Výroky Zemana považuje za hlúpe a zbytočné. Desia podľa neho jeho rodinu.

Politici sú z týchto slov prezidenta republiky v šoku. "Nevkusné vtipy o použití zbrane voči predstaviteľom štátu len prilievajú olej do ohňa," zastal sa predsedu vlády minister vnútra a prvý podpredseda ČSSD Milan Chovanec.

"Po podpore extrémizmu a šírenia fašizmu v spoločnosti Zeman verejne pripúšťa atentát na predsedu vlády. Má medze, za ktoré nie je ochotný zájsť?" Pýta sa minister pre ľudské práva za ČSSD Jiří Dienstbier.

Zemanov výrok odmietli šéfovia oboch komôr parlamentu

Za neprijateľné označili prezidentove slová šéfovia oboch komôr parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch. "Sme presvedčení, že podobné výroky ústavných činiteľov, akokoľvek snáď myslené a povedané nadnesene, sú úplne neprijateľné a nevhodné. Iba narušujú politickú kultúru a komunikáciu medzi ústavnými činiteľmi a môžu prispievať k zvyšovaniu napätia a nenávisti v spoločnosti," uviedli predseda Snemovne Hamáček a Senátu Štěch.

"Úlohou všetkých predstaviteľov štátu musí byť naopak maximálna snaha zamedziť šíreniu chaosu a strachu, ktoré v súčasnej migračnej vlne čoraz častejšie vyvolávajú xenofóbovia a rasisti. To nedosiahneme nevkusnými výrokmi, ale len spoločnou intenzívnou prácou a prinášaním zodpovedných riešení problémov, ktorým naša krajina a občania čelia, "napísali Hamáček so Štěchom.

Zeman nenašiel pochopenie ani u vicepremiéra a šéfa ľudovcov Pavla Bělobrádka. "Niektoré bonmoty a vtipy sa nepodaria," komentoval stroho prezidentov výrok. "A on pán prezident ten kalašnikov udrží, alebo si na to niekoho priniesol?" Zavtipkoval europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Sobotku sa zastal aj líder opozičnej TOP 09 Miroslav Kalousek. "Vskutku štátnická rada. Zvlášť teraz, v čase hysterických sporov, ktoré sa hrajú na vlasteneckú domobranu, na nezaplatenie," uviedol Kalousek.

Miestopredseda Snemovne Gazdík je zdesený a šokovaný

"Som zdesený a šokovaný. Dúfam, že išlo zo strany pána prezidenta len o nevhodnú srandu. Nie je to hodné jeho úradu," reagoval podpredseda Snemovne a zastupujúci predseda Starostov a nezávislých Petr Gazdík.

Predseda opozičnej ODS Petr Fiala zhodnotil všeobecnejšie tri roky od zvolenia prezidenta Zemana v historicky prvej priamej voľbe. "Rehabilitácia komunizmu, približovanie k Východu, nerešpektovanie ústavných zvyklostí, arogancia, konfrontácie. To sú tri roky prezidenta Miloša Zemana," uviedol Fiala. "Je to nehodné hlavy štátu, provokuje, rozdeľuje spoločnosť, dobrý politik by si to nikdy nedovolil," ohodnotil Zemanove slová o Sobotkovi a kalašnikove predseda občianskych demokratov.

"Sobotka je premiérom, ČSSD bola zvolená vo voľbách. O tom, či je, alebo nie je premiérom, rozhodujú voliči," odvetil na otázku iDNES.cz, ako vníma prezidentovho slová, šéf poslancov opozičného Úsvitu Marek Černoch. "Nie som priaznivcom takýchto metód," dodal potom ešte Černoch k slovám o kalašnikove, ktoré zvolil prezident republiky.

Zeman nechcel Sobotku za premiéra

Vzťahy medzi prezidentom a premiérom dlhodobo nie sú ideálne. Zeman menoval Sobotku premiérom až niekoľko mesiacov po víťazstve sociálnej demokracie vo voľbách na jeseň 2013. Hneď po voľbách pritom k sebe do Lán pozval niekoľko politikov ČSSD, ktorí sa neúspešne pokúšali Sobotku zhodiť z čela sociálnej demokracie.

Otvorene sa proti prezidentovi postavil premiér vlani na jeseň po tom, čo sa Zeman na jednom pódiu na Albertove v deň štátneho sviatku 17. novembra postavil viedol lídra extrémne ladeného Bloku proti islamu Martina Konvičku.

"Najvyšší ústavný činiteľ krajiny, ktorá má hlbokú humanistickú a demokratickú tradíciu, by nemal vystupovať na zhromaždení xenofóbnej sekty, ktoré bolo naplnené šírením intenzívnej nenávisti," kritizoval Sobotka. Zeman podľa neho účasťou na akcii v Albertove legitimizoval šírenie extrémnej xenofóbie a nenávisti.

"Aj keď s prezidentom nemáme na všetko rovnaký názor, aj pre rok 2016 platí, že budeme v pravidelnom kontakte a budeme spolupracovať," uviedol Sobotka po novoročnom obede v Lánoch s prezidentom. Napriek týmto slovám zostali vzťahy oboch politikov napäté a Zemanov výrok s kalašnikovom to len potvrdzuje.

01 - Modified: 2008-01-20 11:41:15 - Feat.: 0 - Title: Pošta zaplatí za vzdelávanie svojich zamestnancov 78,5 mil. Sk
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:00