StoryEditor

Ruský konvoj je napoly prázdny, hovoria reportéri

15.08.2014, 07:22
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Najmenej dve desiatky ruských obrnených transportérov v noci na piatok prekročili podľa britského denníka The Guardian hranicu a vstúpili na Ukrajinu.

Niektoré vozidlá z konvoja, ktorý vezie humanitárnu pomoc na Ukrajinu sú poloprázdne. Informovali o tom reportéri Financial Times, ktorým ruská armáda dala nahliadnuť dovnútra kamiónov. Obrázky zverejnili na sociálnej sieti Twitter.

 

 

 


Na Ukrajinu vstúpila ruská armáda, tvrdí Litva

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius dnes uviedol, že má správy, podľa ktorých v noci nadnes prešlo z Ruska na Ukrajinu 70 kusov ruskej vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vývojom situácie (na Ukrajine) sme nesmierne znepokojení, pretože na jednej strane sa tu veľa rozpráva o tzv. humanitárnom konvoji, ale zároveň sme svedkami pokračujúcej eskalácie, pričom máme správy, že v noci prešlo cez hranice 70 kusov vojenskej techniky," povedal novinárom Linkevičius po príchode na mimoriadne zasadanie ministrov zahraničných vecí Európskej únie, ktoré sa dnes koná v Bruseli.

V médiách sa už ráno objavila správa, že moskovský korešpondent denníka Guardian videl, ako rusko-ukrajinskú hranicu prekročila kolóna ruských obrnených transportérov a vojenských vozidiel.

Ďalší novinár, Tymur Olevskyj, pre spravodajský kanál hromadske.tv povedal, že transportérov mohlo byť približne 50. Podľa jeho slov kolóna prešla hranicu pri priechode Izvaryne.

Kyjev informácie o prechode ruskej vojenskej techniky cez ukrajinské hranice nepotvrdil, len prostredníctvom hovorcu protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny Vladyslava Selezňova oznámil, že ich preveruje.


V piatok ráno podľa Reuters vstúpili na ruskú pôdu ukrajinskí pohraničníci a začali kontrolovať náklad v humanitárnom konvoji, ktorý stojí na hraniciach.

O tom, že 23 obrnených transportérov ruskej armády malo prekročiť v noci prašnou, vedľajšou cestou hranicu a vstúpiť na ukrajinskú pôdu, informoval server The Guardian s dôrazom na svedectvo svojho reportéra na mieste. Hranicu podľa neho prekročili oddelene, zatiaľ čo ruský humanitárny konvoj ďalej stojí na mieste a čaká na výsledky piatkových rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Nezávisle informácie o prekročení hraníc transportérmi nemožno overiť.

Podľa reportéra Guardianu obrnené vozidlá zastavili neďaleko hranice a vyčkávali tam do súmraku. Keď padla tma, transportéry údajne vošli na ukrajinskú pôdu vďaka poškodenému plotu s ostnatým drôtom, ktorý ešte nedávno delil Ukrajinu s Ruskom.

Sám reportér Guardianu, ktorý o udalosti informoval, však hneď vo svojom ďalšom príspevku na Twitteri uviedol, že podľa neho nejde o začiatok ruskej invázie na Ukrajinu. "Je to pravdepodobne to, čo už sa nejakú dobu deje," vyhlásil s narážkou na správy o údajnom prekračovaní hranice ruskými vojakmi a občanmi, ktorí sa neskôr pripájajú na stranu východoukrajinských vzbúrencov.

Pohraničné oddelenie hlavnej ruskej kontrarozviedky, Federálnej služby bezpečnosti (FSB), správu o prechode hraníc obrnenými transportérmi poprelo. Informovala o tom agentúra Interfax.
     
Kyjev a Moskva sa dohodli na distribúciu humanitárnej pomoci

Približne o pol jedenástej stredoeurópskeho času agentúra poukazom na vyhlásenie ukrajinského ministerstva zahraničia informovala o tom, že Ukrajina dohodla s Ruskom podmienky distribúcie humanitárnej pomoci.

Tú má rozdeľovať výhradne Červený kríž, colné odbavenie a kontrolu nákladu na hraniciach má potom zabezpečiť ukrajinská pohraničná služba. Rusko je podľa Kyjeva zodpovedné za bezpečný prejazd kolóny povstaleckým územím.

Krátko pred deviatou hodinou stredoeurópskeho času agentúra Reuters informovala o tom, že ukrajinská pohraničná stráž vstúpila na ruskú pôdu a začala vykonávať kontrolu nákladu v ruskom konvoji. "Ukrajinská pohraničná stráž je už na mieste vo veľkom počte," povedal Reuters hovorca pohraničníkov.

Konvoj takmer troch stoviek bielych nákladných vozidiel vo štvrtok zastavil v poliach pri ruskom meste Kamensk-Shakhtinsky, ktoré leží asi 20 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Hraničný prechod Izvaryne je pritom proruskými separatistami kontrolovaný. Reportér agentúry Reuters v piatok ráno potvrdil, že konvoj stále stojí na tom istom mieste.

 

 

Prakticky ihneď, čo Moskva oznámila svoj ​​úmysel vyslať na Ukrajinu humanitárny konvoj, Kyjev a časť jeho západných spojencov vyjadrila obavy, že konvoj má byť len zámienkou a krytím pre ruskú vojenskú inváziu. Moskva to označila za absurdné.

Rusko už skôr argumentovalo aktuálnymi vojenskými cvičeniami a rozhodne zámer vykonať inváziu poprelo. Moskva tiež odmieta, že by materiálne podporovala separatistov na východe Ukrajiny.

Aktuálnou situáciou na Ukrajine sa budú v piatok na mimoriadnej schôdzi zaoberať ministri zahraničných vecí EÚ. Ukrajina bude v piatok témou číslo jedna aj pre prezidentmi Fínska a Ruska Sauliho Niinistöeho a Vladimira Putina.

01 - Modified: 2006-09-18 17:19:41 - Feat.: 0 - Title: Najväčším problémom Pekingu je smog
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:53