StoryEditor

Vyzradili najväčšie tajomstvá USA. Teraz sa k nim môžete posadiť aj vy

02.05.2015, 22:55
Autor:
idnes.czidnes.cz

Máte čo povedať? Potom sa postavte vedľa Edwarda Snowdena, Jualiana Assangea a Chelsea Manningovejj, odkazuje autor bronzového súsošia na berlínskom Alexanderplatz. Trojica tých, ktorí vyzradili najväčšie tajomstvá USA, majú v Berlíne od piatku svoju vlastnú bronzovú sochu. Nabáda k slobode slova a šíreniu informácií.

Trojicu takzvaných whistleblower, ktorí svetu vyzradili citlivé dokumenty rady vlád na čele s tou americkou, odhalili na Prvého mája sochu na berlínskom Alexanderplatz aktivisti a členovia nemeckej Strany zelených, uviedol server euronews.

Dielo talianskeho umelca Davida Dormina nazvanej Máte čo povedať? vzniklo na podporu slobody slova a slobodného šírenia informácií.

"Vybral som si tieto tri ikony, pretože stratili svoju slobodu, aby nám povedali, ako dôležité je poznať pravdu," vysvetlil Dormino svoj zámer stanici Deutsche Welle. "Vedľa Snowdena, Assangea a Manningovej, ktorí sú všetci vyobrazení na stoličkách, je štvrtá stolička určená pre kohokoľvek v Berlíne, kde sa chce postaviť a povedať čokoľvek, čo chce," hovorí.

A hneď prvý deň po odhalení tejto možnosti využilo niekoľko stoviek ľudí. "Zazneli rôzne veci. Od politiky cez táraniny až po ticho. Boli to ľudia, ktorí zúfalo chcú pomôcť Jualianovi, Bradleymu (vojakovi Bradleymu Manningovi vlani v apríli súd povolil zmenu mena na Chelsea Elisabeth a tento rok vo februári neskôr aj hormonálnu zmenu pohlavia, pozn. red.) a Edwardovi cez ľudí, ktorí nemajú tušenie, čo sú zač, "dodáva Dormino.

Všetky tri mená spája server Wikileaks

Mená všetkých troch whistleblower sú spojené so serverom WikiLeaks, ktorý v uplynulých rokoch zverejnil státisíce tajných dokumentov amerického ministerstva zahraničia a Pentagonu a ich komunikáciu s orgánmi ďalších krajín.

Zakladateľ Wikileaks Assange sa zdržiava už takmer tri roky v strachu pred vydaním do Švédska na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Krátko potom, čo nechal zverejniť tajné americké materiály z vojny v Iraku a Afganistane, bol zapletený do aféry, v ktorej je pred švédskymi úradmi podozrivý zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania.

Švédska justícia ho chce vypočuť, a vydala preto na neho zatykač. Assange sa ale obáva, že ho Švédi vydajú do Spojených štátov, kde môže byť za zverejňovanie citlivých vládnych materiálov odsúdený aj k trestu smrti.

Pred stíhaním sa skrýva tiež Snowden. Bývalý pracovník amerických tajných služieb, ktorý predvlani vyzradil tajné informácie ohľadom sledovania ľudí bezpečnostnými službami USA, utiekol z vlasti cez Hongkong a teraz sa zdržiava v Rusku, ktoré mu udelilo povolenie na pobyt. Podľa právnika žije v prenajatom byte v Moskve a živí sa ako konzultant vo firme podnikajúcej v informačných technológiách. Nedávno sa nechal počuť, že by sa pod podmienkou nezaujatého súdneho procesu chcel vrátiť do USA.

Ako jediná z trojice whistleblower sa stíhaniu čelom postavila Chelsey Manningová, predtým vojak Bradley Manning. Teraz si odpykáva tridsaťpäťročný trest za špionáž, ktorý jej v roku 2013 vymeral americký vojenský súd za vyzradenie zhruba 700 tisíc tajných dokumentov amerického ministerstva zahraničia a Pentagonu. Vojak v rokoch 2009 a 2010 odovzdal serveru Wikileaks, ktorý ich rozšíril.

01 - Modified: 2007-05-23 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dexia ocení diplomové práce študentov VŠ
01 - Modified: 2024-04-25 07:45:06 - Feat.: - Title: J&T Real Estate dobýja ďalší zahraničný trh. Do centra Berlína mieri s novým projektom, byty nebude predávať 02 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 03 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 04 - Modified: 2024-03-17 15:32:38 - Feat.: - Title: Poludnie proti Putinovi. Vdova po Navaľnom prišla na symbolický protest pred ambasádu v Berlíne 05 - Modified: 2024-03-09 15:38:58 - Feat.: - Title: Vodič zrazil ženu s kočíkom. Tragická nehoda v centre Berlína si vyžiadala obeť i zranených vrátane dieťaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:41