StoryEditor

Americké satelity odhalili ruské delá pri Debaľceve

16.02.2015, 14:31
Podľa amerických armádnych zdrojov sa majú na bombardovaní Debaľceve podieľať aj Rusi.

Na obliehaní mesta Debaľceve, kde má byť v obkľúčení až šesťtisíc ukrajinských vojakov, sa podľa amerického ministerstva zahraničných vecí podieľajú aj ruské jednotky s ťažkou technikou. Američania cez víkend zverejnili niekoľko satelitných snímok, ktoré tomu majú nasvedčovať.

Spojené štáty upozornili, že s blokádou a bombardovaním mesta majú separatistom priamo pomáhať ruské jednotky.
"Ruská armáda nasadila veľké množstvo delostreleckých a raketových systémov na ostreľovanie ukrajinských pozícií v Debaľceve. Sme si istí, že ide o ruskú armádu, nie separatistické systémy. Ruská armáda nasadila v Debaľceve taktiež systémy protivzdušnej obrany," vyhlásila hovorkyňa americkej diplomacie Jen Psaki.

Americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt následne zverejnil tri satelitné snímky, ktoré tomu majú nasvedčovať. "Separatisti teraz disponujú väčšou bojovou silou ako majú niektoré členské štáty NATO." Snímky podľa Pyatta zachytili veľké množstvo tankov, obrnených vozidiel, delostreleckých a raketových systémov. Jeden zo záberov podľa neho zachytáva rad ťažkých ťažných diel a samohybné húfnice severovýchodne od mesta. Na ďalšom sú systémy protivzdušnej obrany a na treťom známky po nasadení ruských raketometov.

Znepokojenie z koncentrácie ťažkej techniky vyjadril aj vrchný veliteľ síl NATO v Európe Philip Breedlove. "Je to v rozpore s duchom dohody o prímerí, ktorá vyzýva k maximálnej zdržanlivosti," konštatoval Breedlove. Z Debaľceve, ktoré je strategickým železničným uzlom, sú aj napriek prímeriu hlásené ťažké boje. Mesto podľa separatistov leží vnútri povstaleckého územia a dohoda o pokoji zbraní sa na mesto vraj nevzťahuje. Posádka ukrajinskej armády sa mala podľa plánu stiahnuť, mesto je však obkľúčené a ostreľované. Do mesta Debaľceve sa v nedeľu márne pokúšal preniknúť tím európskych pozorovateľov, ktorému v ceste zabránili vzbúrenecké oddiely.

Briti poslali Kyjevu obrnencov, Kanada ponúkla satelity

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že na Ukrajinu dorazila prvá zásielka obrnených vozidiel, ktoré Londýn Kyjevu sľúbil dodať ešte v roku 2013. Teda pred vypuknutím súčasného konfliktu. Dvadsiatka odzbrojených a vyradených kolesových transportérov Saxon pochádza z armádnych skladov a do krajiny ich dodala súkromná spoločnosť.

"Ministerstvo zahraničia dalo jasne najavo, že našou politikou od začiatku krízy je dodávať ukrajinským ozbrojeným silám iba nesmrtiacu pomoc," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Na informácie o dodávke vozidiel zareagovalo aj Rusko. Vicepremiér Dmitrij Rogozin na svojom twitterovom účte posmešne obchod komentoval slovami, že: "Ukrajinské ozbrojené sily boli posilnené britskými obrnenými vozidlami z múzea 1. svetovej vojny". Pomoc ukrajinskej vláde najnovšie prisľúbila aj Kanada. Má jej poskytovať satelitné zábery území ovládaných proruskými separatistami. Dohoda o poskytovaní údajov zo systému RADARSAT-2, riadeného Kanadskou vesmírnou agentúrou, by mala byť uzavretá v horizonte niekoľkých týždňov.

Kyjev by tak podľa kanadských médií získal detailný prehľad o tom, aká technika prekročila ukrajinsko-ruské hranice a kam mieri a mohol by tak včas prijať strategické obranné opatrenia.

Zdroj: iDnes.cz

 

01 - Modified: 2007-03-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banány s príchuťou teroru
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:18