StoryEditor

Orbán: Vo vojne je aj Maďarsko, Európa je slabá a paralyzovaná

16.11.2015, 16:04
Autor:
TASRTASRpebpeb

Čo je ľudskejšie, zatvoriť hranice, alebo riskovať životy nevinných občanov Európy? Túto otázku položil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v prejave na úvod plenárnej schôdze zákonodarného zboru v Budapešti.

Orbán vo svojom vystúpení pred poslancami vyjadril sústrasť v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži. Povedal, že od minulého piatka je vo vojne nielen Francúzsko - teroristi podľa neho napadli Európu, ktorej súčasťou je aj Maďarsko.

Európska únia je podľa jeho slov slabá, nerozhodná a paralyzovaná. "V Bruseli ešte stále tvrdia, že prisťahovalectvo je dobrá vec. Dôkazy však hovoria čosi iné," pokračoval premiér. Brusel podľa neho nepriamo posiela migrantom nové pozvánky namiesto toho, aby im otvorene povedal, že v Európe ich nečaká to, o čom snívajú.

Orbán kritizoval, že do Európy sa vpúšťajú masy migrantov z krajín, s ktorými je Európa vo vojnovom stave. "Nie je možné nekontrolovane vpúšťať masy ľudí," dodal s tým, že experti európskych i amerických tajných služieb priebežne upozorňovali na rast teroristickej hrozby. "Gréci ešte pred začiatkom leta vyhlásili, že nie je možné vylúčiť, že medzi migrantmi sú aj džihádisti," povedal.

"Sťahovanie národov prináša zvýšenie teroristickej hrozby, rast kriminality a ohrozuje našu kultúru a zvyky," podčiarkol premiér, ktorý parlament vyzval na odmietnutie povinného prerozdeľovania utečencov v rámci únie.

"Zo zahraničia nám chcú diktovať, s kým máme žiť. Povinné kvóty ... ostro protirečia duchu Európy a sú pozvánkou pre prisťahovalcov. Neriešia problém, naopak - stupňuje sa nimi tlak a ohrozuje sa existencia schengenského systému," tvrdí Orbán, ktorý vyzval na vytvorenie novej európskej politiky. Navrhol "vrátiť sa zo sveta ideológie k zdravému rozumu".

"Treba ochrániť vonkajšie hranice, pretože tam začína bezpečnosť, treba ochrániť kultúru, tiež naše hospodárske záujmy, a napokon treba poskytnúť ľuďom právo ovplyvniť rozhodnutia, pretože únia musí stáť na demokratických základoch," uzavrel príhovor predseda maďarskej vlády.

Podobne tvrdo vystúpil v posledných dňoch aj slovenský premiér Robert Fico. Pozrite si jeho vyjadrenia o utečeneckej kríze a hrozbe terorizmu:

Výroky Roberta Fica:

"Napĺňa sa najhorší scenár obrovských bezpečnostných rizík spojených s migračnou vlnou." (15.11. mimoriadna diskusia na TV Markíza) 

"Potvrdzuje to obrovské bezpečnostné riziká, ktoré sú spojené s migráciou," (15.11. mimoriadna diskusia na TV Markíza)

"Už niekoľko mesiacov tvrdíme, že bezpečnostné riziká spojené s migráciou sú obrovské. Len nadviažeme na všetko, čo sme v tejto oblasti už urobili. Dá sa očakávať ešte väčšia mobilizácia bezpečnostných zložiek." (14.11. premiérov brífing k teroristickým útokom v Paríži)

V súvislosti s budúcnosťou Schengenu si premiér Fico myslí, že treba zastaviť ďalšiu migráciu ľudí do Európy. V takom prípade by podľa jeho slov Schengen prežil. Ploty, ktorých výstavbou viaceré európske krajiny reagujú na prílev migrantov, označil za prechodné opatrenia, ktoré netreba odsudzovať. (14.11. TASR - monitor relácie RTVS Sobotné dialógy)

 

01 - Modified: 2007-11-12 10:12:23 - Feat.: 0 - Title: Wiktor Leo Burnett na shortliste Global Awards 2007
01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 03 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 04 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-03 09:33:19 - Feat.: - Title: USA varovali, že terčom útoku by mohla byť koncertná sála. Príliš všeobecné, tvrdila Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:52