StoryEditor

Na Ukrajine sa znovu bojuje. Vybuchujú tam bomby a horí letisko

09.06.2014, 11:15
Autor:
iDnesiDnes
Sloviansk, považovaný za hlavnú baštu proruských radikálov, v pondelok ráno prebudili explózie v centre mesta.

V Sloviansku sa opäť bojuje. Podľa správ na Twitteri tam v uliciach vybuchujú bomby. V Mariupole na juhu Doneckej oblasti podľa informácií ukrajinských médií horí terminál letiska aj susedná vojenská posádka. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že ozbrojené operácie musia skončiť počas tohto týždňa.

Sloviansk, považovaný za hlavnú baštu proruských radikálov, v pondelok ráno prebudili explózie v centre mesta. Podľa Vladislava Selezňova, hovorcu štábu "protiteroristickej operácie" ukrajinskej armády, mestom prechádzajú nákladné automobily s mínomety na korbe a snažia sa ostreľovať pozície vojakov v okolí mesta. V areáli jedného z miestnych kostolov údajne povstalci inštalovali delostreleckú batériu. Sloviansk zažil tuhé boje aj v nedeľu. 


Prečítajte si aj: Sponzori separatistov minuli na vzburu milióny. Tá stvorí ďalších boháčov


V Mariupole podľa správ očitých svedkov horí budova miestneho letiska a objekty v areáli susednej vojenskej posádky. V okolí sa ozývajú strely zo samopalov. Bližšie podrobnosti o bojových akciách ukrajinské médiá nepriniesli. Armádne velenie bojovej operácie v Mariupole popiera, správy o útoku povstalcov na letisko sú vraj obyčajnou propagandou separatistov.

Nový ukrajinský prezident Porošenko sa v nedeľu vyslovil pre ukončenie bojov na východe Ukrajiny, píše server BBC. Zbrane by podľa jeho plánu mali utíchnuť v tomto týždni. Separatisti však podľa ruských médií zareagovali na prezidentove slová s nedôverou. Pretože sú pod trvalou paľbou vládnych síl, pokračujú vraj v mobilizácii a výcviku dobrovoľníkov.

Podľa ruských médií boli na Ukrajine prepustení dvaja reportéri ruskej televíznej stanice Zvezda, ktoré v piatok pri Sloviansku zadržali bojovníci Národnej gardy. Novinári boli údajne podozriví, že zhromažďujú informácie o postavení jednotiek ukrajinskej armády. Podľa hovorcu stanice Zvezda však prišli na Ukrajinu informovať o Porošenkovej inaugurácii. V noci na pondelok boli novinári prepustení, oznámil moskovský rozhlas.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy medzi tým informuje o tom, ako ruské štátne médiá zatajujú informácie o mŕtvych ruských žoldnieroch pôsobiacich na východe Ukrajiny, píše server news.ru. Podľa rádia vraj boli v márniciach s telami ruských vojakov desiatky novinárov zo štátnych médií, ktorá však následne o mŕtvych vojakoch vôbec neinformovali. Ruský prezident Vladimir Putin pritom opakovane prehlasuje, že na východe Ukrajiny žiadni ruskí vojaci nie sú.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-06-19 11:46:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj jatočných ošípaných by mal podľa VÚEPP opäť klesnúť
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:53