StoryEditor

Zásadný obrat v migračnej kríze: Utečencov bude NATO vracať do Turecka

11.02.2016, 10:59
Autor:
TASRTASR

Námorné sily NATO budú utečencov, ktorým pomôžu v prípade problémov pri hliadkovaní v Egejskom mori, vracať do Turecka. To s tým vyjadrilo súhlas. Novinárom to pri stretnutí ministrov obrany NATO povedal český minister obrany Martin Stropnický. Podľa Grécka to znamená zásadný obrat v migračnej kríze.

Krajiny Severoatlantickej aliancie sa vo štvrtok dohodli, že pomôžu spomaliť príliv migrantov do Európy a bojovať proti pašerákom ľudí v Egejskom mori, ako o to požiadali Nemecko, Turecko a Grécko. Podľa Stropnického je dôležité, že sa iniciatívy zúčastnilo aj Grécko, o ktorom sa predtým špekulovalo, že s plánom nesúhlasí.

Podľa gréckeho ministra obrany Panosa Kammenosa "sa sily NATO rozvinú v Egejskom mori pozdĺž tureckého pobrežia a zabezpečia, aby sa všetci prisťahovalci, ktorých zadržia, vrátili rovno späť do Turecka". "Účelom je zastaviť zločinecké gangy a akcie tých, ktorí obchodujú s ľuďmi," podotkol Kammenos.

Podľa gréckeho ministra by tým mala začať aj nová rola pre európsku agentúru pre ochranu vonkajších hraníc EÚ Frontex, ktorá, namiesto aby pôsobila na gréckych ostrovoch, mala byť aktívna priamo na grécko-tureckom pomedzí. Agentúra Frontex by sa tak mala transformovať v európsku pohraničnú stráž, čo ale "vyžaduje politické rozhodnutie".

Český minister Stropnický povedal, že aliančné rozhodnutie sa týka predovšetkým monitorovania v Egejskom mori a pomoci pri zabezpečovaní turecko-sýrskej hranice. Poznamenal, že do oblasti sa vydajú ako predvoj lode NATO, ktoré v súčasnej dobe cvičia v Stredozemnom mori. V egejskej oblasti by mali byť do 24 hodín. Ďalšie podrobnosti svojho nasadenia podľa Stropnického NATO rozpracuje do dvoch týždňov.

Stropnický zdôraznil, že Grécko aj Turecko budú pôsobiť len vo svojich výsostných vodách a na svojom území. Ak sa námorné hliadky NATO dostanú do situácie, že by niektorí migranti potrebovali pomoc, zasiahnu a pomôžu im. Migrantov ale budú vracať do Turecka, ktoré s tým súhlasí. "Ide hlavne o to postaviť sa pašerákom. Aby bol tento biznis narušený, aby dostal podstatného protivníka," povedal Stropnický.

01 - Modified: 2008-02-05 19:42:42 - Feat.: 0 - Title: New York prilákal favoritov oboch táborov
01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:55