StoryEditor

Ozbrojenci na Ukrajine? Sú to profesionálni vojaci, tvrdí veliteľ NATO

19.04.2014, 00:03
Autor:
iDnesiDnes

Maskovaní proruskí ozbrojenci, ktorí viedli koordinované útoky na úradné budovy v uliciach ukrajinských miest, majú správanie a návyky profesionálnych vojakov, uviedol vrchný veliteľ jednotiek NATO Philip Breedlove. Poukázal na niekoľko indícií, ktoré svedčia o tom, že ide o pripravenú a dobre zorganizovanú vojenskú akciu.

"Je ťažké pochopiť, ako sa skupiny ozbrojených mužov v maskách náhle vynoria z obyčajných obyvateľov na východnej Ukrajine a systematicky začnú obsadzovať vládne inštitúcie. Je to ťažké pochopiť, pretože to skrátka nie je pravda," uviedol americký generál.

Naplánovaná vojenská akcia

To, čo sa deje na východnej Ukrajine, je podla neho vojenská operácia, dobre naplánovaná a zorganizovaná. "A súdiac podľa toho beží pod velením z Ruska," povedal Breedlove.

Analytici NATO podľa neho poukazujú na niekoľko skutočností, prečo možno zamaskovaných ozbrojencov označiť s najväčšou pravdepodobnosťou za príslušníkov ruských síl.

Údajní proruskí "aktivisti" na východnej Ukrajine sa správajú a spolupracujú spôsobom, ktorý svedčí o ich vojenskom výcviku a predovšetkým o tom, že rovnako ako u vojenských jednotiek sa nepoznajú a nepracujú spolu len pár dní, ale fungujú ako osvedčený tím. To podľa Breedlova vyvracia tvrdenie to tom, že ide o narýchlo zostavené milície, ktoré vznikli spontánne na ulici.

Profesionáli so zbraňami

"Profesionalita a disciplína, s akou manipulujú so zbraňami svedčí o vycvičených vojenských silách. Hlavne útočných pušiek mieria dolu, prsty nie sú na spúšti, ale skôr položené naprieč cez spúšťací mechanizmus," upozornil Breedlove.

Tiež koordinované používanie omračujúcich granátov a granátov so slzným plynom pri obsadzovaní lokálnych úradov v ukrajinských mestách svedčia o istom stupni výcviku, ktorý prevyšuje zručnosti nedávno vzniknutej domobrany.

"Videozábery týchto síl na kontrolných stanovištiach ukazujú, že sú ostražití, na nohách, sústredení na svoje bezpečnostné úlohy a zjavne pod kontrolou veliteľa. To je tiež v rozpore s obrazom typických milícií alebo davu na kontrolných stanovištiach, kde ľudia bežne posedávajú, fajčia a tak ďalej," konštatoval Breedlove.

Stealth-invázia

Zarážajúci je tak spôsob, ako rýchlo dokázali ozbrojenci koordinovane udrieť na budovy úradov a bezodkladne zabezpečiť ich okolie zátarasy a barikádami. To označujú vojenskí analytici opäť za dôkaz toho, že na Ukrajine operujú profesionálne jednotky, ktorým niekto velí, a nie je to spontánne budovaná domobrana. Označujú to za najnovšiu taktiku, takzvanú "stealth-inváziu".

"Nakoniec aj zbrane a vybavenie, ktoré majú, je primárne záležitosťou ruskej armády. To nie je vybavenie, ku ktorému by sa mohli vo väčšej miere dostať civilisti," dodal Breedlove.

Ako príklad americký generál poukazuje na zábery ozbrojencov, ktorí okrem inej výzbroje majú aj moderné ruské granátomety RPG-30, ktoré sú vo výzbroji ruských jednotiek až od minulej jesene. Neveľká, len niečo cez meter dlhá, ale veľmi účinná zbraň na ničenie obrnenej techniky totiž vyžaduje po ruských vojakoch špeciálne preškolenie.

01 - Modified: 2006-04-11 13:47:28 - Feat.: 0 - Title: Reuters: Slovenskí investori zostávajú napriek Ficovi pokojní
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:52