StoryEditor

Smrť abstinentom a vegetariánom? Zeman narážal na Hitlera, tvrdí jeho hovorca

27.02.2015, 13:24

Keď prezident Miloš Zeman pri oceňovaní vinárov na Hrade predniesol slová "Smrť abstinentom a vegetariánom", narážal tým podľa svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka na masového vraha Adolfa Hitlera, ktorý bol takisto abstinent a vegetarián. V tomto zmysle Ovčáček odpísal aj jednému z ľudí, ktorí kvôli Zemanovmu výroku na Hrad písali.

"Obraciam sa na Vás so zdvorilou žiadosťou a prosím o odpoveď na dve otázky. 1. Naozaj prezident takú vetu predniesol? 2. Ak áno, mal na mysli tých občanov, ktorí sú zároveň vegetariáni a abstinenti, alebo tých, ktorí sú buď abstinenti alebo vegetariáni? Prepáčte, že Vás obťažujem pri Vašej neľahkej práci, ale odpoveď na túto otázku je pre mňa dôležitá - môj syn patrí do jednej z týchto skupín, takže ma pochopiteľne zaujíma, či môže byť jeho život v ohrození," napísal na Pražský hrad Jan Koláček a odpoveď, ktorú mu napísal hovorca hlavy štátu, vyvesil aj na svoj facebookový profil.

"Pán prezident mal v tej chvíli na mysli jedného masového vraha, ktorý bol zaprisahaným vegetariánom, abstinentom a nefajčiarom," odpísal mu Ovčáček v narážke na Adolfa Hitlera.

"Áno, môžem potvrdiť, že som takú odpoveď písal. Na Hrad nám prišli asi tri listy v tomto duchu," povedal pre idnes.cz Zemanov hovorca.


Český prezident Miloš Zeman. Snímka: SITA/AP

Gazdík: Deň po tragédii v Brode to bolo nedôstojné

Koláčka napriek tomu Ovčáčkova odpoveď nenadchla. "Myslím, že takéto vysvetlenie opäť iba dodatočne zmierňuje lapsus prezidenta, ktorých je v poslednej dobe bohužiaľ príliš veľa," uviedol Koláček. To, čo hovorca prezidenta napísal, ho vraj neuspokojilo, skôr pobavilo. "Hoci ten úsmev je taký kyslý. Masový vrah, zarytý vegetarián, to je ako z Cimrmana," komentoval vysvetlenie, ktoré z Hradu dostal. E-mail s otázkou poslal nielen jemu, ale aj kancelárovi Vratislavovi Mynářovi a Zemanovmu tajomníkovi Jaroslavovi Hlinovskému.

Pokus Hradu o vysvetlenie toho, čo Zeman myslel slovami Smrť abstinentom a vegetariánom, nahneval podpredsedu Snemovne Petra Gazdíka z TOP 09. "Hovoriť o smrti takouto iróniou, deň po takej tragédii, k akej došlo v Uherskom Brode, je od prezidenta absolútne nedôstojné. Ľudia tu v okolí sú tým pobúrení a hovorili mi to aj tí, ktorí volili Miloša Zemana. A pán Ovčáček by mal prestať robiť z ľudí blbcov," vyhlásil Gazdík.

Známy Zemanov bonmot

Zeman rôznu obmenu bonmotu, kde naráža na Hitlera a to, že nepil alkohol a bol vegetarián, občas používa. "Pokiaľ ide o alkohol, dám vám konkrétny príklad. Adolf Hitler bol vegetarián, abstinent a nefajčiar, prehral druhú svetovú vojnu. Winston Churchill na rozdiel odo mňa vypil denne jednu fľašu whisky, tri fľaše šampanského a vyfajčil osem cigár a vyhral druhú svetovú vojnu," vyhlásil napríklad minulý rok v júni v relácii Hydepark v Českej televízii.

Prezident v stredu na Pražskom hrade ocenil víťazných vinárov v súťaži Salon vín. Pri tej príležitosti tiež povedal, že víno je podľa neho najkrajší nápoj a človek, ktorý nikdy nenavštívil vínnu pivnicu a nepočul cimbalovú hudbu, nie je plnohodnotným človekom. Víno sa podľa Zemana vyrába srdcom. Ak tomu tak nie je, vznikne "druhák", ktorý sa predá Pražanom.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-27 08:37:43 - Feat.: 0 - Title: Írska legenda: Gól vám dáme iba veľmi ťažko
01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 02:21