StoryEditor

Moskva viní USA z vojen a prevratov. Putin podpísal dôležitý dokument

03.01.2016, 11:35

Teroristi, tajné služby a farebné revolúcie. To sú hlavní nepriatelia Ruska. Stojí to v dokumente nazvanom Stratégia národnej bezpečnosti, ktorý prezident Vladimír Putin podpísal posledný deň uplynulého roka.

Ukrajina na oficiálnom zozname úhlavných nepriateľov Ruska chýba, ale zaujala dôstojné miesto v inej kategórii - kategórii "dlhodobé ohniská nestability". Tu je jej prisúdená ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý svojím podpisom pod osobitným prezidentským výnosom vo štvrtok potvrdil obnovenie stratégie národnej bezpečnosti Ruska, jedna z popredných pozícií. Pričom z hľadiska Moskvy je Ukrajina významnejším centrom nestability práve preto, že sa nachádza "v Európe, bezprostredne pri hraniciach s Ruskom".

Čiastočne zodpovedné sú údajne za tento stav aj USA a EÚ, keď podporili "protiústavný štátny prevrat na Ukrajine". Predovšetkým Američania, ktorí používajú metódu "farebných revolúcií" a "hybridných vojen", tak podľa ruských komentátorov zasahujú negatívne do vývoja v postsovietskom priestore, vytvárajú tu zámerne ohniská napätia a bránia integrácii bývalých sovietskych republík. Moskva vníma Američanov ako votrelcov, ktorí zasahujú do výhradnej sféry ruského vplyvu. Podobne približovanie sa NATO k ruským hraniciam je ďalšou významnou hrozbou, ktorému sa chystá Moskva v budúcnosti čeliť.

Obavy z vývoja ekonomiky

Obnovovanie tohto základného dokumentu, ktorý zaisťuje národnú bezpečnosť krajiny, prebieha podľa zákona raz za šesť rokov. Posledná úprava stratégie bola vykonaná v roku 2009, ide teda o pravidelné doplnenie, nie o mimoriadne dodanie. Zároveň je ale tento vážny dokument obnovovaný prvýkrát od vypuknutia rusko-ukrajinského konfliktu, anexie Krymu aj zapojenia Ruska do vojny v Sýrii. Všetky tieto aspekty nové vydanie obsahuje.

Rovnako ako Ukrajina ani USA nie sú podľa portálu Lidovky.cz otvorene označené za nepriateľa, napriek tomu z textu vyplýva, že predstavujú pre ruský štát značné nebezpečenstvo. "Zahraničná politika Ruska vyvoláva odvetné kroky USA a ich spojencov, ktorí chcú dominovať," píše sa v texte. Avšak na druhej strane nová ruská stratégia spočíva podľa nového dokumentu v snahe budovať partnerstvá s USA, pretože v mnohých oblastiach majú veľmoci rovnaké záujmy.

Moskva má na mysli bezpochyby predovšetkým záujmy ekonomické. Navyše z dokumentu jasne vyčnieva niekoľkokrát sa opakujúci motív: Rusko považuje samo seba a Spojené štáty za dve najväčšie sily vo svete, ktoré sú spoločne zodpovedné za "stav medzinárodného spoločenstva". To ich chtiac nechtiac činí partnermi. Na EÚ sa vzhľadom k jej vojenskému potenciálu Kremeľ pozerá trochu s dešpektom.

Obavy z ekonomického vývoja sú pre Rusov podľa zverejneného dokumentu veľmi dôležité. Jeho autori varujú pred hroziacim "opakovaním globálnych ekonomických kríz". Ihneď ale nasleduje uistenie, že v "Rusku je vytvorený stabilný a odolný základ pre zvyšovanie hospodárskeho, politického a vojenského i duchovného bohatstva a potenciálu krajiny".

USA sú zodpovedné za terorizmus

Medzi hlavné vojenské hrozby sú v ruskej doktríne radení nielen teroristi, ktorých možnosť získať jadrové zbrane sa zvyšuje, ale aj zahraničné tajné služby a kybernetické útoky, ktorými môžu Rusko ohrozovať.

V tejto súvislosti v texte stojí, že "použitie vojenskej sily na obranu ruských národných záujmov je možné, len ak sa všetky nenásilné opatrenia ukázali byť neefektívne". Rusko je teda oprávnené bez akýchkoľvek medzinárodných rezolúcií zasahovať samostatne napríklad aj v Sýrii. Práve chaos v tejto krajine a zrod organizácie Islamský štát Moskva pripisuje na vrub opäť Američanom. Používali vraj politiku "dvojitého metra" voči rôznym teroristickým skupinám.

Ruské médiá pripomínajú nedávny rozhovor ruského tajomníka bezpečnostnej rady RF Nikolaja Patruševa, jedného z autorov vojenskej doktríny Ruska, pre vládny denník Rossijskaja gazeta. Vysoký úradník síce uviedol, že nová stratégia národnej bezpečnosti sa orientuje predovšetkým na boj s terorizmom a radikalizmom. Ale za rast týchto negatívnych tendencií činí Patrušev zodpovedné okrem iného aj USA, čo je obsiahnuté aj v dokumente.

"K šíreniu terorizmu, extrémizmu, náboženskej a etnickej neznášanlivosti viedla prax zmeny legitímnych režimov," uviedol Patrušev s tým, že za týmito zmenami stojí práve Washington.

01 - Modified: 2007-12-25 11:57:58 - Feat.: 0 - Title: Kresťania dnes slávia jeden z najväčších sviatkov
01 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 02 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí 03 - Modified: 2024-01-15 13:06:48 - Feat.: - Title: Čoskoro príde do kín dokument o Karlosovi Vémolovi. Už teraz je kontroverzný! 04 - Modified: 2024-01-13 10:34:18 - Feat.: - Title: Zamiloval sa do Slovenska. Dokumentarista Nigel Marven sa ešte chce vrátiť, uvažuje nad pokračovaním filmu 05 - Modified: 2023-10-26 06:00:00 - Feat.: - Title: Daniel Radcliffe točí dokument so svojím kaskadérskym dvojníkom. Ten ochrnul, keď ho zastupoval pri jednej zo scén v Harry Potterovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:08