StoryEditor

Tvrdá odpoveď pre Orbána z Rakúska. Váš postup pripomína nacizmus

12.09.2015, 13:48
Autor:
TASRTASR
Rakúsky kancelár sa pustil do kritiky prístupu Maďarska k utečeneckej otázke.

Správanie sa a vyjadrenie rakúskeho kancelára Wernera Faymanna, ktorý prirovnal postup maďarského premiéra Viktora Orbána v utečeneckej kríze k nacistickej rasovej politike, sú nehodné vedúceho európskeho politika 21. storočia. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

"Rozdeľovať ľudské práva podľa náboženstiev je neprijateľné," povedal Faymann pre nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel. "Strčiť utečencov do vlakov s presvedčením, že pocestujú niekde úplne inde, to vyvoláva spomienky na najtemnejšie časy nášho kontinentu," citovala Faymanna tlačová agentúra DPA.

Šéf maďarskej diplomacie v reakcii na tieto vyjadrenia pre agentúru MTI dnes uviedol, že kancelár už týždne vedie voči Maďarsku ničím nepodloženú klamlivú kampaň. Maďarsko podľa Szijjártóa dodržiava všetky právne normy Európskej únie a hľadá spoločné európske riešenie migračnej krízy.

"Situáciu komplikujú práve takéto nezodpovedné vyhlásenia od politikov podobných rakúskemu kancelárovi, ktorí vzbudzujú v ekonomických prisťahovalcoch falošné ilúzie a nepodložené sny," dodal maďarský minister.

Podľa jeho slov Faymann už prekročil všetky hranice, čím vlastne odhalil svoju vlastnú neschopnosť. "Rakúsky kancelár formuloval nezmyselné obvinenia zrejme z vnútropolitických pohnútok. Dôrazne to odmietame a vyprosujeme si," zdôraznil Szijjártó.

Faymann nadhodil aj otázku finančných sankcií pre štáty Európy ako Maďarsko, ktoré budú odmietať kvóty pre rozdelenie utečencov v únii. "Na zvládnutie pohybu utečencov potrebujeme tresty proti tým, ktorí sa prehrešia voči solidárnosti," vyhlásil šéf rakúskych sociálnych demokratov. Ako príklad spomenul krátenie prostriedkov zo štrukturálnych fondov, z ktorých majú prospech najmä východné štáty EÚ, uvádza DPA. Agentúra pripomína, že systém kvót by mohol byť v únii presadený aj kvalifikovanou väčšinou.

Orbánov kurz v utečeneckej kríze dnes ostro kritizoval aj nemecký vicekancelár a predseda nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel. "Je povinný dodržiavať európske právo a musí politickým väzňom poskytnúť ochranu," citovala ho DPA. "Nemôže utečencov jednoducho nechať v takých zlých podmienkach a odsunúť ich späť," vyhlásil Gabriel.

Tvrdá odpoveď pre Orbána z Rakúska. Váš postup pripomína nacizmus 15:40 Prvý stret s druhou stranou Od vyslanej redaktorky Lucie Vankovej Protestujúci proti islamizácii prvýkrát narazili na dnešný "protiprotest". Organizátori Výzvy k ľudskosti si pre nich pripravili transparent s veľkým nápisom "Láska" a zasypali ich konfetami a púšťali retro hity.  Dav to tak zaskočilo, že prestal skandovať "Slovensko Slovákom" a mlčky sledoval dianie.  Ďalej sa už za zvukov národnej hymny presúva smerom k prezidentskému palácu. 
01 - Modified: 2007-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vlastník Slovnaftu sa ubránil
01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 05 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 00:53