StoryEditor

Rusi bombardovanie v Sýrii nezastavia. Mierové rozhovory viaznu

03.02.2016, 19:06
Autor:
ČTKČTK
Rusko vylúčilo zastavenie náletov v Sýrii, kým nebudú porazené teroristické skupiny, ktoré tam bojujú.

Moskva nepriamo zamieta požiadavky sýrskej opozície, ktorá na rokovaniach v Ženeve žiada zastavenie bojov. Sprostredkovateľ rozhovorov Staffan de Mistura švajčiarskemu rozhlasu priznal, že rozhovory sú ohrozené najmä kvôli situácii v Sýrii, kde sa stále bojuje.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu povedal, že "ruské nálety nebudú zastavené, pokiaľ nebude skutočne porazený Islamský štát a Front an-Nusrat", teda vetva teroristickej siete al-Kájda.

Lavrovov americký náprotivok John Kerry v utorok vyhlásil, že útoky na opozičné sily by mali byť zastavené v čase, keď sú ženevské rozhovory na začiatku.

"Nevidím dôvod, prečo bol mali byť nálety zastavené," povedal Lavrov. Sýrska armáda hlási nové úspechy a vďaka podpore Ruska začala obkľučovať opozíciu, ktorá ovláda časť severosyrského mesta Aleppa.

Lavrov tiež vyhlásil, že bude ťažké dohodnúť sa na prímerí, kým nebude zaistená sýrska hranica s Tureckom, cez ktorú sa pašuje tovar a prechádzajú posily radikálov. O prímerí sa má podľa neho rokovať na stretnutí medzinárodnej skupiny pre Sýriu, ktoré sa bude konať 11. februára v Mníchove.

Splnomocnenec OSN pre Sýriu de Mistura začal ženevské rokovania v piatok. Stretáva sa oddelene s delegáciou vlády a opozície, ale rozhovory stále viaznu. "Stále je možné, že to bude neúspech, najmä preto, že Sýria má za sebou päť rokov strašnej vojny. Ale ak zlyhajú rokovania tentoraz, padne tým všetka nádej. Miera dôvery medzi oboma stranami je blízka nule," priznal de Mistura.

"Ďalší masaker. A svet je slepý"
Opozícia zrušila stretnutie plánované na utorok. Vládne delegácie tvrdia, že rozhovory sú stále v prípravnej fáze, keďže protistrana nedodala zoznam svojich delegátov.

Do Ženevy v stredu dorazil koordinátor opozičnej vyjednávacej komisie (HNC) Rijád Hidžáb. Hovorca HNC povedal, že opozícia rieši, či sa rozhovorov zúčastní, keď v Sýrii trvajú boje. Podľa diplomatov by Hidžáb, ktorý bol v roku 2012 predsedom sýrskej vlády, ale utiekol zo Sýrie do Jordánska, mohol delegácii v Ženeve pomôcť dospieť k rozhodnutiu o účasti v rozhovoroch.

Podľa správ z bojiska ruské lietadlá od pondelka vykonali v Sýrii 320 náletov, pri ktorých v utorok padlo 18 civilistov. "V Sýrii sa odohral ďalší masaker a nikto nič nerobí a nehovorí, svetové spoločenstvo je úplne slepé," vyhlásil hovorca HNC Sálim mušlí.

01 - Modified: 2024-01-11 23:05:00 - Feat.: - Title: Draho vykúpené víťazstvo. Monte Cassino dobýjali Spojenci štyri mesiace, zo starobylej pamiatky zostali ruiny 02 - Modified: 2023-05-15 13:02:17 - Feat.: - Title: Na Eurovízii spievali o oceľových srdciach a vôli. Rusi im za odplatu zbombardovali rodné mesto 03 - Modified: 2023-05-08 06:00:00 - Feat.: - Title: Fotografia, ktorá pohla dejinami: Snímka ohoreného dieťaťa prebudila Ameriku. Bola však skutočná? 04 - Modified: 2023-01-31 13:23:36 - Feat.: - Title: Fotky sú desivé, no cítiť z nich silu vzdoru. Ukrajinskí športovci sa pripravujú na Olympijské hry v zničených budovách 05 - Modified: 2023-01-17 07:42:39 - Feat.: - Title: V ukrajinskej dedine Bohorodyčne žijú v ruinách len mačky a jeden muž
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:36