StoryEditor

Ruská propaganda. Nechala firmu, aby šla strieľať Ukrajincov v Donbase

01.11.2014, 17:58
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Ruská propaganda našla svoju hviezdu vojny o Doneck a Luhansk. Odstřelovačka Vasja sa stala idolom priaznivcov ruskej agresie na východnej Ukrajine. Videá, v ktorých hovorí o svojom živote a vojne na východe, patrí k tomu najpopulárnejšiemu, čo možno na sociálnych sieťach z ruskej propagandy nájsť. 

Podľa verzie, ktorá sa šíri z Ruska a od separatistov po internete, ide o dvadsaťšesťročnú dievčinu, ktorá sa vzdala prosperujúcej firmy a išla bojovať na Donecký front. Iná verzia, menej propagandisticky dotiahnutá, ale pripúšťa, že ide o profesionálnu vojačika ruskej armády, ktorá si na boj údajne vzala - rovnako ako ďalšie tisíce elitných vojakov - "dovolenku". 

Čiernovláska na videu, ktoré sa objavilo aj na oficiálnych stránkach separatistickej Doneckej ľudovej republiky, tvrdí, že velí oddielu pätnástich ozbrojencov. Server Hlas Sevastopoľa na Ruskom okupovanom Kryme pridal historku, za ktorú by sa nemusela hanbiť sovietska propaganda za druhej svetovej vojny. 

Podľa nej dokázala Vasja prestrieľať svoj ​​oddiel z obkľúčenia, aj keď bola ranená do oboch nôh. "Nechala všetko tak a prišla bojovať na Donbas, pretože sa nemohla pozerať, ako tu umierajú deti," uvádza tiež Hlas Sevastopoľa.

Na doneckej fronte strieľa Vasja podľa vlastných slov hlavne "ukrajinských fašistov", ako nazýva dobrovoľníkov z Národnej gardy, ktorí bojujú spolu s ukrajinskou armádou proti separatistom. 

"Tých neváham zabíjať, ruka sa mi ani nezachveje," tvrdí ruská ostreľovačka. Naopak slabosť má pre ukrajinských "záklaďákov", ktorých vraj strieľa nerada, a tiež pre dievčatá na druhej strane frontu. "Veď by mali byť doma, variť, rodiť deti," rozciťuje sa. 

Vasja, ktorá si na fronte hovorí Čerdancevová, tvrdí, že ako vyhlásená strelkyňa dostala ponuku bojovať za peniaze napríklad v Sýrii. "Ponúkali mi päť tisíc dolárov za týždeň, dve vojny," tvrdí. "Ja ale nebojujeme za peniaze, milujem svoju vlasť," hovorí žena, ktorej zrejme nikto nevysvetlil, že Doneck alebo Luhansk jej "vlasťou" nie sú. 

Vasja má za vzor sovietske ostreľovačky z druhej svetovej vojny. Zlou správou pre ukrajinských vojakov je, že chce vyrovnať rekord najlepšej z nich, ktorá za vojny zastrelila tri stovky protivníkov. Vasja však ukrajinským vojakom sľubuje, že pri tom nebudú trpieť. "Zásadne nemierim na nohy. Netrpia. Zabíjam ich hneď," tvrdí ruská ostreľovačka. 

01 - Modified: 2006-12-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šachmat malým akcionárom
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:04