StoryEditor

Ako funguje Islamský štát? Reportér sa dostal do jeho srdca

23.12.2014, 09:23
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Podľa Jürgena Todenhöfera Islamský štát svet podceňuje. Denne zaň prichádzajú bojovať stovky nových členov zo zahraničia.

Po mesiacoch vyjednávania prenikol prvý západný novinár do Mosulu, bašty islamského štátu. Ten je oveľa silnejší, než ako si ho predstavujeme, myslí si sedemdesiatštyriročný nemecký novinár Jürgen Todenhöfer, ktorý s bojovníkmi IS strávil desať dní.

"IS je oveľa silnejší, než si tu myslíme. Má už väčšie rozmery než Veľká Británia. Nesie ho omamné nadšenie, s akým som sa zatiaľ v žiadnej vojnovej oblasti nestretol. Každý deň prichádzajú stovky ochotných bojovníkov z celého sveta. Pre mňa je to nepochopiteľné," povedal po svojom návrate Todenhöfer bavorskému denníku tz.

Todenhöfer je zrejme prvým západným novinárom, ktorý mohol bojovníkov Islamského štátu navštíviť. Radikáli podľa neho vopred vedeli, že sa o nich vyjadroval veľmi kriticky, napriek tomu sa za nimi dostal až do Mosulu, ktorý dobyli v júni.

Vojnový reportér a autor niekoľkých kníh Todenhöfer je známy kritik vojenských intervencií v Afganistane a Iraku. "Keby nebolo vojny v Iraku George W. Busha, nebolo by ani IS," vyhlásil teraz k príčinám súčasnej krízy.

Cieľom IS je podľa neho náboženská očista. Radikáli plánujú zahubiť všetky okrem "ľudu knihy", teda židov a kresťanov. "Všetky ostatné náboženstvá: šiiti, hinduisti, ateisti aj polyteisti budú vyhubení. V arabskom svete aj kdekoľvek inde majú byť zabití moslimovia, ktorí uznávajú demokraciu a stavajú ľudské zákony nad Božie," hovorí Totenhöfer.

"Už to nie je len teroristická organizácia, ale aspoň do určitej miery funkčnej štátny útvar," myslí si nemecký reportér. Mosul na prvý pohľad funguje relatívne normálne. "Nesmieme ale zabudnúť, že odtiaľto boli unesené tisícky jezídov a šiitov. Ostávajú len sunniti," upozorňuje.

Počet džihádistických bojovníkov odhaduje na 30 - 40 tisíc. "V irackej časti takzvaného Islamského štátu je 70% z nich cudzincov, v sýrskej je to 30%." Islamistov podľa neho teraz môžu zastaviť jedine umiernení irackí sunniti. V súčasnosti im v tom však bráni rozpoltenosť tamojšej spoločnosti a spory so šiitmi.

"Rozhovory aj zážitky v irackej a sýrskej časti, Islamského štátu boli dramatické. Rovnako ako bezpečnostné podmienky," opísal Todenhöfer na svojich webových stránkach.

"Keď som s batohom bežal po pašeráckom chodníku okolo tureckej streleckej veže do Turecka, ako by mi z ramien spadlo tak tisíc ton. Som šťastný, že som zdravý späť v Nemecku."

Situácia na bojisku sa však pre islamistov príliš dobre nevyvíja. Kurdským bojovníkom sa ich darí zatláčať, vo štvrtok oslobodili horu Sindžár, kam sa v lete uchýlili tisíce jezídov a ďalších utečencov. V nedeľu dobyli aj väčšinu mesta Sindžár, ktoré leží na úpätí hory.

"S božou pomocou mesto úplne oslobodíme," uviedol v nedeľu prezident irackého Kurdistanu Masuda Barzání pri návšteve pešmergov priamo na fronte. "Oslobodením tohto regiónu iba počas 24 hodín sa pešmergovia zapísali do dejín," dodal.

Kurdom v postupe pomohli štyri letecké údery, ktoré na pozície IS podnikli Američania. Úplné oslobodenie mesta Sindžár by znamenalo významnú strategickú výhodu v boji s radikálmi. Prerušilo by sa tým totiž spojenie medzi oblasťami, ktoré radikálni islamisti ovládajú v severovýchodnej Sýrii, a Mosule.

Už v sobotu informovala Sýrska exilová organizácia SOHR o poprave asi stovky zahraničných bojovníkov IS v sýrskom meste Rakká, ktorí sa údajne chystali dezertovať.

Ako vznikol Islamský štát

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-01-30 12:52:00 - Feat.: 0 - Title: Yzerman bude generálnym manažérom Kanady na MS v Moskve
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:12