StoryEditor

Krym priznal Tatárom štatút historického národa Ukrajiny

20.03.2014, 11:00
Autor:
tasr, stltasr, stl

Poslanci ukrajinského parlamentu schválili dnes uznesenie o právach krymskotatárskeho národa v rámci Ukrajiny. Týmto dokumentom je krymským Tatárom priznaný štatút historického národa v rámci Ukrajiny.

V súlade s uznesením ukrajinského parlamentu sú ako najvyššie orgány krymskotatárskeho národa uznané ich parlament (medžlis) a vládna rada (kurultaj).

Uznesenie ukrajinského parlamentu krymským Tatárom garantuje ich "právo na zachovanie a rozvoj ich etnickej, jazykovej, kultúrnej a náboženskej svojbytnosti", ako aj "právo tohto národa na sebaurčenie v rámci suverénneho a nezávislého ukrajinského štátu".

Parlament súčasne požiadal vládu, aby urýchlene vypracovala a predložila návrhy normatívnych aktov, ktoré by určovali a zaručovali štatút krymskotatárskeho národa ako jedného z historických národov Ukrajiny. Má sa tak diať v spolupráci s medžlisom, ako aj na základe konzultácií s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Parlament sa na vládu obrátil aj so žiadosťou vypracovať praktické mechanizmy súčinnosti medzi orgánmi výkonnej moci Ukrajiny a medžlisom.

Krymskí Tatári sú historickým obyvateľstvom Krymského polostrova. Počas vlády sovietskeho vodcu Josifa Stalina boli pred 70 rokmi násilne odvlečení do stredoázijskej oblasti krajiny. Hoci sa mnohí z nich začiatkom 90. rokov vrátili, nedokázali si už uplatniť svoj nárok na pozemky, ktoré im predtým patrili.

Krymskí Tatári pôvodne obývali najmä pobrežie polostrova, dnes však až tri štvrtiny z nich žijú mimo miest vo vnútrozemí.

Tatári, tvoriaci 15 percent populácie Krymského polostrova, patria medzi najhorlivejších stúpencov novej ukrajinskej vlády v Kyjeve, ktorá vo februári zvrhla bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. Medžlis neuznáva zmluvu o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie.

Za pôvodné obyvateľstvo Krymu sú okrem krymských Tatárov považovaní aj Ukrajinci, Karaimovia (krymskí Karaiti) - komunita patriaca k turkotatárskym národom, ktorá sa hlási ku karaitskému judaizmu -, ako aj príslušníci krymčackej etnicko-náboženskej skupiny, ktorá má pôvod v židoch a za svoj jazyk prijala krymskú tatárčinu s množstvom výpožičiek z hebrejčiny a aramejčiny. Na Kryme žijú okrem Rusov ešte aj etnickí Bulhari, Arméni, Gréci a Nemci.

01 - Modified: 2006-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kontrolujme si svoj tlak
01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:51