Emmanuel MacronReuters
StoryEditor

"Toto nie je sloboda, to je sebectvo." Macron kritizoval protestujúcich proti opatreniam

25.07.2021, 18:11
Autor:
ČTKČTK
Na protestoch mnohí volali heslo "sloboda", prezident Emmanuel Macron ale dal najavo, že nemá pre ich prístup pochopenie.

Nenechať sa očkovať proti Covid-19 a potom s touto chorobou skončiť v nemocnici nie je sloboda, ale nezodpovednosť. Aj takýmto vyjadrením reagoval francúzsky prezident Emmanuel Macrona na sobotňajšie protesty proti novým protiepidemickým opatreniam zavádzanými jeho vládou.

Zároveň vyzdvihoval účinnosť používaných vakcín a doteraz neočkovaných ľudí vyzval, aby si niektorú z nich nechali podať. V mestách naprieč Francúzskom v sobotu vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s nastupujúcim systémom tzv. zdravotníckych pasov a povinným očkovaním pre zdravotníkov a hasičov.

Na protestoch mnohí volali heslo "sloboda", prezident Macron ale dal najavo, že nemá pre ich prístup pochopenie. "Akú má vaša sloboda cenu, keď mi poviete 'nechcem byť očkovaný', ale zajtra nakazíte svojho otca, svoju matku, alebo mňa?" citovala hlavu štátu agentúra AP.

"A v mene vašej slobody vás môže stretnúť ťažký priebeh (covidu-19) a môžete sa dostať do tejto nemocnice. Sú to všetci títo pracovníci, kto sa o vás budú musieť postarať a kto možno bude musieť odmietnuť prijať niekoho iného. (.. .) Takto nevyzerá sloboda, tomu sa hovorí nezodpovednosť, sebectvo," povedal Macron pri návšteve zdravotníckeho zariadenia vo Francúzskej Polynézii.

Prezident uznal právo demonštrantov vyjadrovať svoje názory "v pokoji, za vzájomného rešpektu", zároveň ale kritizoval aktérov stojacich za "iracionálnou, niekedy cynickou a manipulatívnou mobilizáciou" proti vakcínam. "Vidíme to vo všetkých zemepisných šírkach: Keď ste očkovaní, ste chránení a skoro už vírus neprenášame, prípadne výrazne menej," povedal.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:01