StoryEditor

Poľský miliardár prepustí stovky ľudí. Chce sa zbaviť dlhov

05.08.2013, 00:00
Jeden z najbohatších Poliakov chce očistiť svoje meno od povesti najväčšieho dlžníka u našich severných susedov.

Jeden z najbohatších Poliakov miliardár Zygmunt Solorz-Zak chce očistiť svoje meno od povesti najväčšieho dlžníka u našich severných susedov. Muž, ktorý sa pred dvoma rokmi astronomicky zadlžil pre nákup poľského mobilného operátora Polkomtel, sa najnovšie rozhodol, že svoj dlh čím skôr splatí. Ohlásil preto veľké prepúšťanie v Polkomtele. Prepustí tak stovky ľudí z celkovo 4 800 zamestnancov.

O prácu sa teraz obávajú aj ďalší ľudia spadajúci pod Zakovo impérium. V súčasnosti tomuto 56-ročnému magnátov patrí okrem Polkomtelu a televízie Polsat aj denník Kuriér, banka Invest Bank či energetická spoločnosť ZEPAK SA. Finančne podporuje aj futbalový klub Slask Wroclaw.

Miliardová pôžička
Zakov nákup akcií Polkomtelu od spoločnosti Vodafone bol pred dvoma rokmi historicky najdrahším biznisom v krajine. Solorz chcel poraziť konkurenciu so zahraničným kapitálom, a preto sa musel poriadne zadlžiť.

Muž, ktorého majetok Bloomberg odhadol na 3,6 miliardy dolárov, nakoniec za Polkomtel zaplatil 5,6 miliardy dolárov. Vzal si niekoľkomiliardovú pôžičku, ktorá ho dostala do hlbokého mínusu. „Vždy bol proti požičiavaniu si a investoval len tie peniaze, ktoré si sám zarobil. No na Polkomtel mu chýbali. Po dlhých úvahách sa preto rozhodol pre pôžičku,“ povedal poľským novinárom jeho blízky spolupracovník Józef Birka.

Po kúpe však nasledovalo veľké šetrenie vo viacerých Solorzových firmách. Predal napríklad svoj dôchodkový fond Polsat aj podiely v poisťovni. Postupne sa mu podarilo splatiť už miliardu dolárov.

Do plusu sa chce dostať v priebehu najbližších rokov. Do karát mu hrá najmä fakt, že v poslednom období záujem Poliakov o domáceho operátora výrazne vzrástol. Od Solorzovho nákupu sa k nemu pridalo vyše 200-tisíc klientov. Celkovo cez Polkomtel telefonujú takmer tri milióny Poliakov. „Polkomtel má v súčasnosti najviac klientov spomedzi všetkých štyroch poľských mobilných operátorov. Je to zároveň jediná sieť, ktorá používa najnovšie technológie, a preto má najrýchlejší internet,“ vysvetlil pre HN poľský publicista Marek Pedziwol.

Nejasná minulosť
Solorz-Zak, ktorý má mená svojich dvoch bývalých manželiek, si kúpou Polkomtelu splnil dávny sen. Chlapec z mestečka Radom vo východnom Poľsku začínal ako predavač sviečok na cintoríne, no časom sa vypracoval na druhého najbohatšieho Poliaka. Podľa Pedziwola ho bežní ľudia poznajú hlavne ako mediálneho magnáta. „Jeho meno sa im spája s televíziou Polsat, ktorú založil v polovici 90. rokov. Medzi Poliakmi je to známa postava, jeho minulosť však nie je príliš jasná,“ tvrdí Pedziwol.

Obchodovať začal ako 20-ročný emigrant v Nemecku, kde si založil kuriérsku firmu a musel si zmeniť meno. Z Nemecka sa neskôr vrátil a rozbehol úspešný biznis doma. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:13