StoryEditor

Nemecko je opäť rozdelené. Môže za to Merkelová

21.09.2013, 11:21
Reportáž z Berlína. Nemci zajtra vystavia vysvedčenie vláde spolkovej kancelárky.

Angela Merkelová, kancelárka pre Nemecko. Bilbordy s takýmito nápismi vás v privítajú hneď, ako v týchto dňoch vystúpite na hlavnej železničnej stanici v Berlíne. Sotva pár stoviek metrov od stanice zbadáte, o čo v nedeľňajších parlamentných voľbách pôjde. Moderné sídlo spolkového kancelára, ktorý už osem rokov riadi práve Merkelová a po nedeli ho chce obsadiť sociálnodemokratický kandidát Peer Steinbrück, a budova parlamentu, Reichstagu, s mimoriadne pohnutou históriou. V 30. rokoch minulého storočia ju najprv vypálili Hitlerovi ľudia, aby na jej streche o desaťročie neskôr vztyčovali sovietsku vlajku vojaci víťaznej Červenej armády. Dnes je parlament s unikátnou kupolou architektonickým skvostom, ktorý si chodia obzerať turisti z celého sveta.

Boj o parlament 
Berlín tak dnes doslova žije voľbami. "Vrátila som sa zo Španielska, kde momentálne žijem, len kvôli tomu, aby som mohla voliť. Samozrejme, hlas dám Merkelovej, ako vždy predtým. Od čias Helmuta Kohla sme nemali takého správneho človeka v kresle kancelára," vysvetľuje Anja Schille, mladá Berlínčanka, a ukazuje prstom na presklenú kupolu parlamentu, odkiaľ je nádherný pohľad na celú nemeckú metropolu.

Dva pohľady na Merkelovú 
Anja nepriamo naráža na to, že sociálneho demokrata Gerharda Schrodera, ktorého vláda oddeľovala legendárneho Helmuta Kohla od jeho chránenkyne Angely Merkelovej, nepovažuje za dobrého lídra. Hoci však väčšina nemeckých voličov stojí za kancelárkou, ktorú uznávajú najmä za jej nekompromisné postoje v otázke záchrany eura, nie každý chce jej zotrvanie v úrade.

"Nebudeme platiť vaše dlhy," odkazujú na bilborde lídri radikálnej Ľavice, ktorá sa teší pred voľbami desaťpercentnej podpore. Podobnú rétoriku má aj žolík volieb Alternatíva pre Nemecko, ktorá požaduje odchod slabých krajín z eurozóny.

Sociálni demokrati zase Merkelovú obviňujú z toho, že tvrdým ekonomickým diktátom úplne zruinovala chudobný juh Európy. "Vždy som volil CDU, ale tentoraz nebudem. Nemám dôvod pomáhať Grékom či Španielom na úkor našej vlastnej krajiny. Dám hlas odborníkom z Alternatívy," vysvetľuje svoje rozhodnutie Michael Durrer z mestečka Postupim pár desiatok kilometrov od Berlína. Ubezpečuje, že Merkelovú uznáva a je na ňu ako rodáčku z bývalého Východného Nemecka patrične hrdý. Krajina však teraz podľa neho potrebuje zmenu.

01 - Modified: 2005-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spojené štáty potrebujú mať v Európe silného partnera
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 02:12