StoryEditor

Nie sme unesení, sme hostia starostu, tvrdia pozorovatelia OBSE na Ukrajine

27.04.2014, 19:32
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Jeden z členov misie OBSE, ktorých držia proruskí separatisti, je voľný. Hovorkyňa vzbúreneckej skupiny spresnila, že prepustený bol švédsky občan. Len o niekoľko hodín skôr prehovoril pred novinármi nemecký plukovník Axel Schneider. Povedal, že pozorovatelia nie sú vojnoví zajatci, ale hostia miestneho starostu.
Hovorca vzbúreneckej skupiny Stella Choroševová potom novinárom spresnila, že prepustený švédsky dôstojník mal zdravotné problémy. "Má ľahkú formu cukrovky , takže sme sa rozhodli ho nechať ísť," povedala.
Podľa reportéra agentúry Reuters, ktorý je na mieste, švédsky dôstojník za doprovodu troch neozbrojených mužov nasadol do bieleho džípu patriacemu OBSE a bol odvezený preč. Skupina odmietla odpovedať na akékoľvek otázky novinárov, ktorí sa zhromaždili pred budovou mestského úradu vo Slavyanskaya. Hovorkyňa separatistickej skupiny neskôr len doplnila v reakcii na otázku, že je to jediný člen misie, ktorý bude v nedeľu prepustený. Už skôr dali vzbúrenci na vedomie, že chcú rokovať s OBSE o prepustení skupiny.
Nie sme zajatcami , ale hostia miestneho starostu
Veliteľ misie len niekoľko hodín pred prepustením švédskeho dôstojníka predstúpil pred novinárov na tlačovej konferencii, kam zvolali separatistov do budovy mestského úradu vo východoukrajinskej Slavyanskaji. "Nie sme zajatcami, ale hostia starostu Ponomarjovova, a podľa toho s nami aj zaobchádzajú," vyhlásil nemecký plukovník Axel Schneider s odkazom na samozvaného proruského starostu Slavyanskaya Vjačeslava Ponomarjovova.

"Je s nami zaobchádzané tak dobre, ako len to je za patričných okolností možné," dodal a v obdobnom duchu sa vyjadril ešte niekoľkokrát .Nemeckého plukovníka spolu so šiestimi ďalšími zahraničnými členmi misie , vrátane jedného českého vojaka, civilného prekladateľa a štyroch alebo piatich ukrajinských vojakov ( ch presný počet nie je známy pozn. red.) Zadržali proruskí vzbúrenci v piatok na východe Ukrajiny. Argumentovali pritom tým, že sú to špióni NATO. "Prišli sme ako pozorovatelia OBSE s diplomatickou misiou," vysvetľoval pred novinármi Schneider.
Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu však ešte v piatok priznala, že zadržaní inšpektori neboli bežnými občianskymi pozorovateľmi, ale vojenskými pozorovateľmi z osobitného tímu pre kontrolu odzbrojenia podľa Viedenského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajine ešte súčasne pôsobí misia civilných pozorovateľov.
Nemôžeme rozhodovať, kedy pôjdeme domov
Schneider vo svojom prejave ani raz výslovne nespomenul, že by bol so svojimi kolegami zadržiavaný či väznený. Diplomaticky ale naznačil, že v súčasnosti sa nikto z nich nemôže slobodne vrátiť domov. "Nemáme žiadne informácie o tom, kedy sa dostaneme domov a uvidíme svoje rodiny," povedal na otázku novinárov. "Nie je na nás o tomto rozhodovať, spoliehame sa na diplomatov z našich krajín, ktorí by mali úzko spolupracovať s pánom starostom Ponomarjovom," dodal Schneider.
Na adresu samozvaného vzbúreneckého starostu východoukrajinského Slavyanskaya sa nemecký dôstojník vyjadroval veľmi úctivo. "Môžem vám povedať, že slovo starostu je čestným slovom," povedal okrem iného. "Starosta nás chráni," zaznelo tiež z úst veliteľa misie pod patronátom OBSE.

01 - Modified: 2006-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dizajn je pre firmy najlacnejšia investícia
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 05 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:55