StoryEditor

Chceme Merkelovú, tvrdia podnikatelia

19.09.2013, 00:00
Tomáš Gaisl, konateľ firmy SUNDL s nemeckým vlastníkom, sa obáva zvýšenia daní zo strany sociálnych demokratov.

Angela Merkelová. Túto političku by chceli vidieť na čele najväčšej európskej ekonomiky nemeckí podnikatelia, ktorí pôsobia aj na Slovensku. „Krajine by rozhodne nepomohlo zvýšenie daní, ktoré v prípade, že by sa k moci dostali sociálni demokrati SPD, nastalo,“ vyhlásil pre HN Tomáš Gaisl, konateľ firmy SUNDL z Bratislavy. Ide o firmu, ktorú Gaisl spoluvlastní so spoločnosťou Weck + Poller Spedition z nemeckého Kirchbergu. Dodal, že rovnaký názor má aj nemecký konateľ. „Samozrejme, situácia by sa mohla zhoršiť aj v prípade, že by ľavica začala dotovať zadlžené krajiny eurozóny, no nevyvíjala by tlak na to, aby robili tvrdé opatrenia,“ nazdáva sa Gaisl.

K zmenám nedôjde
SUNDL je spoločnosť, ktorá dnes podniká v logistike a kamiónovej doprave. „Nová vláda v Nemecku, čo verím, že bude Angela Merkelová a jej CDU, by mohla úplne otvoriť pracovný trh. V našom biznise by sme privítali zrušenie kabotáže,“ reaguje Gaisl. Nemci si kabotážou chránia svoje podniky, a to tak, že prepravu tovaru v rámci krajiny tu môžu robiť len domáce firmy. Pokiaľ to niekto nedodrží, čaká na neho mastná pokuta.

Podľa Kamila Borosa, analytika X-Trade Brokers, po nedeľných voľbách k zásadným zmenám v ekonomickom smerovaní krajiny nedôjde: „Navyše, je potrebné povedať, že bežný volič v Nemecku je viac orientovaný vpravo, ako je priemer eurozóny. Aj z tohto dôvodu nemecká ľavica môže byť viac pravicová, ako je pravica v niektorých krajinách eurozóny,“ tvrdí Boroš.

Rešpekt majú odborári
HN k tejto téme oslovili dve desiatky nemeckých firiem, ktoré u nás pôsobia, ako aj slovenské spoločnosti, ktoré majú obchodných partnerov z tejto krajiny. Takmer všetky sa k téme odmietli vyjadriť. Zástupcovia vedenia štyroch firiem veria v to, že Merkelová povedie Nemecko i naďalej.

Ako nám priznal jeden člen vedenia významnej firmy z dodávateľskej sféry (meno spoločnosti i manažéra máme v redakcii), starosti nemeckým firmám nespôsobujú blížiace sa voľby, ale skôr odborári. „V biznise necítime výkyvy nálad v čase blížiacich sa volieb. Neustály rešpekt je na strane odborov, ktoré majú v Nemecku silné postavenie bez ohľadu na vládnu stranu,“ dopĺňa manažér.

To, že podnikatelia chcú na čele nášho hlavného exportného partnera pravicu, nie je prekvapujúce. Aj šéf Nadácie F. A. Hayeka Matúš Pošvanc hovorí, že biznisu by viac vyhovovala najvplyvnejšia žena na svete: „Na druhej strane by som sa však nečudoval, ak by ani ona nebola schopná presadiť a vydupať niektoré riešenia na európskej úrovni v spojení s dlhovou krízou. Je totiž len politikom, ktorý sa rozhoduje na základe verejnej mienky, a nie podľa toho, čo je niekedy ekonomicky správne.“



menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. september 2024 06:43