StoryEditor

Koaličná TOPO9 zostrelila primátora Prahy

24.05.2013, 00:00
Autor:
iHNed.cziHNed.cz

Konflikt medzi občianskymi demokratmi a TOP09 v pražskej koalícii včera vyvrcholil odvolaním primátora Bohuslava Svobodu (na snímke) za ODS. Spolu s ním skončili na svojich postoch všetci zástupcovia občianskej demokracie vo vedení mesta.

Hoci spor vznikol medzi českými koaličnými partnermi len na regionálnej úrovni, premiér a šéf ODS Petr Nečas už hovorí o možných dôsledkoch aj v celonárodnej politike. "Koalícia na pražskej radnici môže byť ďalším krokom k spolupráci ČSSD a TOP09 na celoštátnej úrovni," citovali Nečasa české médiá. Odmieta však špekulácie, že by kvôli tomu bola ohrozená česká vláda.

Úder pod pás
Odvolaním Svobodu sa skončil dlhotrvajúci spor v pražskej koalícii týkajúci sa kľúčových kresiel v Prahe. Občianski demokrati totiž predtým odmietli požiadavku TOP09, aby sa vzdali primátorského kresla a jedného miesta v pražskej rade.

ODS považuje hlasovanie za ťažký úder pod pás. TOP09 sa totiž proti nej spojila s úhlavnými rivalmi -- komunistami a so sociálnymi demokratmi. Podľa Nečasa tento krok očividne vznikol v koalícii TOP09, ČSSD a komunistov. Má sa rodiť dohoda medzi Petrom Hulínskym z ČSSD a Tomášom Hudečkom z TOP09. "Vznikla nám tu teda akási Hu-Hu dohoda, na základe ktorej sa vytvorí Hu-Hu koalícia. Tá si zvolí svojho Hu-Hu primátora," hovorí Nečas.

Práve Hudeček, ktorý bol Svobodovým prvým námestníkom, bude pražskej radnici šéfovať až do zvolenia nového primátora. Kto ním bude, je zatiaľ otvorené.

Časovaná bomba
Hudeček spory s ODS vysvetľuje okrem iného aj pochybnými zmluvami z éry občiansko-demokratického exprimátora Pavla Béma. Napríklad stále sa zvyšujúcu cenu tunela Blanka alebo zmluvný záväzok o tom, že Praha musí nakúpiť od plzenskej Škody okolo 250 nových električiek. "Zákazka na električky je časovaná bomba. Treba zatiahnuť ručnú brzdu," vyhlásil Hudeček

Aj preto podľa neho otvorila TOP09 s občianskou demokraciou rozhovory o tom, čo sa dá urobiť s týmito zmluvami. Obe strany sa nedokázali dohodnúť viac ako štyri mesiace. "Dohodovanie sa ťahalo od januára. Keby som bol skúsenejší, už po mesiaci by som inicioval situáciu, ku ktorej došlo dnes," doplnil Hudeček.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 21:50