StoryEditor

Ameriku rozdelil na dva tábory. Policajt z Fergusonu dal výpoveď

30.11.2014, 09:29
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Belošský policajt Darren Wilson, ktorý v auguste zastrelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna, končí v radoch polície.

Belošský policajt Darren Wilson, ktorý v auguste zastrelil v americkom Ferguson neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna, rezignoval na svoju prácu na polícii. Oznámil to Wilsonov právnik Neil Bruntrager. Zabitie mladíka a neobvinenie policajta vyvolalo vlnu nepokojov vo Fergusone aj v celých Spojených štátoch.

Vyhrážky smrťou

Zastrelenie černošského mladíka belošským policajtom rozprúdilo debatu nad vzťahmi medzi políciou a komunitami v mnohých mestách.

Po necelých štyroch mesiacoch sa dvadsaťosemročný Wilson rozhodol skončiť vo funkcii a jeho rezignácia má okamžitú platnosť, informoval jeho právnik Neil Bruntrager. Už od streľby 9. augusta bol Wilson na nútenej dovolenke, píše BBC. Niekoľko mesiacov sa musel skrývať, pretože dostával vyhrážky smrťou.

Listu St. Louis Post-Dispatch policajt povedal, že odchádza zo svojej vlastnej vôle, pretože sa dozvedel, že jeho policajné oddelenie obdržalo niekoľko vyhrážok násilím, ak zostane naďalej zamestnancom polície. "Nie som ochotný nechať niekoho iného zraniť kvôli mne," povedal denníku.

List zverejnil policajtv rezignačný list. "Bolo mi povedané, že moje pokračujúce pôsobenie vo funkcii by mohlo ohroziť obyvateľov a policajtov vo Fergusone. To je okolnosť, ktorú nemôžem pripustiť. Zo zrejmých dôvodov som počkal, až veľká porota vynesie rozhodnutie, než som sa rozhodol oficiálne odstúpiť, "píše Wilson a dodáva, že odstúpenie bolo najťažšie rozhodnutie, ktoré kedy urobil.

Demonštrantov to nezaujíma

Teraz už bývalý policajt nezverejnil, čo sa chystá robiť v budúcnosti. U polície slúžil šesť rokov. V októbri sa Wilson oženil s policajtkou Barbarou Lynn Spradlingovou.

Agentúra AP oslovila niekoľko demonštrantov vo Fergusone, aby sa ich opýtala, čo hovoria na Wilsonovu rezignáciu. Väčšina reagovala pokrčením ramien alebo vyjadrila nezáujem. Monica Chambersová povedala, že to mal urobiť už v deň, keď sa incident odohral a nie po 112 dňoch.

Bojovník za ľudské práva reverend Al Sharpton AP povedal, že im nejde o Wilsonovo prepustenie, ale chcú spravodlivosť pre Michaela Browna.

Porota policajta neobvinila. Ministerstvo však naďalej vyšetruje

Veľká porota viac ako tri mesiace skúmala dôkazy v prípade a tento týždeň rozhodla, že 28-ročného policajta neobvinia zo zabitia Browna. Potom, čo sa porotcovia rozhodli, zachvátili predmestie St. Louis nepokoje. Polícia pri nich zatkla desiatky ľudí. Podľa rodiny zastreleného chlapca proces nebol vedený férovým spôsobom.

Americké ministerstvo spravodlivosti však stále vedie vlastné vyšetrovanie kvôli možnému porušeniu občianskych práv, ktoré by mohlo skončiť federálnym obvinením, dodala agentúra AP.

Wilson uviedol, že ho mladík napadol, bil sa s ním a on strieľal v sebaobrane. Podľa iných tvrdení sa však mladík v okamihu, keď bol zastrelený, vzdával. Brown bol podozrivý, že ukradol cigary z neďalekého obchodu, avšak Wilson v čase incidentu o krádeži nevedel. Incident už v auguste rozpútal vo Fergusone, predmestí St. Louis, násilné nepokoje, ktoré po oznámení poroty ešte zosilneli. Tento týždeň bolo počas protestov požadujúcich Wilsonovo obžalovanie zadržaných v USA vyše 600 ľudí. Väčšina z nich bola prepustená.

01 - Modified: 2007-01-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ešte na starý účet
01 - Modified: 2015-03-14 07:13:26 - Feat.: - Title: Za streľbu vo Fergusone je zodpovedný Obama, vyhlásil bývalý starosta New Yorku 02 - Modified: 2015-03-13 08:07:27 - Feat.: - Title: V americkom Fergusone opäť stúpa napätie po strelbe na policajtov 03 - Modified: 2015-03-12 06:30:20 - Feat.: - Title: V Amerike postrelili pri protestoch dvoch policajtov 04 - Modified: 2015-03-02 14:17:57 - Feat.: - Title: Americká polícia má ďalší problém. Na ulici zastrelila bezdomovca 05 - Modified: 2015-01-27 08:51:11 - Feat.: - Title: Už netrénuje. Napriek tomu zarobil Alex Ferguson takmer 3 milióny eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 04:29