Snímka: REUTERS
StoryEditor

Rusko odsúdilo turecké delostrelectvo, ukončiť bombardovanie cieľov v Sýrii ale neplánuje

20.02.2016, 13:15
Autor:
ČTKČTK
Rusko bude naďalej pomáhať sýrskej vláde v boji proti teroristom.

Povedal to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a zároveň vyjadril poľutovanie nad odmietnutím rezolúcie navrhovanej Ruskom v Bezpečnostnej rade OSN. Moskva chcela prostredníctvom rezolúcie presadiť zákaz cezhraničných útokov na sýrske územie. Nikto síce v texte nebol menovaný, ale jeho prijatie by znamenalo, že Turecko by muselo ukončiť ostreľovanie sýrskeho pohraničia pri svojej hranici.

Peskov dnes vyhlásil, že Rusko tieto útoky tureckého delostrelectva považuje za "neprijateľné". "Môžeme len vyjadriť poľutovanie, že návrh nebol prijatý," povedal Peskov.

Z pätice stálych členov BR s právom veta boli proti návrhu Francúzsko, USA a Británia. Západné štáty požadujú, aby aj Rusko ukončilo bombardovanie cieľov v Sýrii. To dnes Peskov vylúčil, keď povedal, že Moskva bude v boji proti terorizmu Damašku ďalej pomáhať. "Rusko pokračuje vo svojej politike zameranej na pomoc a podporu sýrskej armády v jej ofenzíve proti teroristom," povedal.

Turecko bombarduje sýrske územie už týždeň v snahe zastaviť postup sýrskych kurdských milícií, ktoré bojujú hlavne v provincii Halab.

Sýrska vláda dnes vydala vyhlásenie, v ktorom turecké útoky označuje za "poburujúce porušenie" medzinárodného práva. Turecko je obvineňované z páchania "zločinov" na Sýrčanov.

Ankara útoky označuje za sebaobranu a považovala by za účinné začať aj pozemnú ofenzívu. Nechce ale poslať do Sýrie armádu sama, usiluje o zostavenie koalície.

Turecko kritizoval tiež Medzinárodný výbor Červeného kríža za to, že síce útočí na sýrsku provinciu Halab, avšak odmieta otvoriť hranicu pre utečencov a prijalo len niekoľko ťažko ranených.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:25