U.S. Navy
StoryEditor

Elektromagnetické delo, zbraň budúcnosti pre supermoderné torpédoborce

22.02.2016, 13:31
Vývoj a testovanie elektromagnetického dela úspešne pokračuje. Američania uvažujú nad jeho inštaláciou na nové torpédoborce triedy Zumwalt.

Americké námorníctvo úspešne pokračuje s vývojom a testovaním elektromagnetického dela. V tomto roku sa plánuje námorná demonštrácie zbrane na palube EFT (Expeditionary Fast Transport). Námorníctvo však uvažuje o preskočení demonštrácie a inštalácii EM dela priamo na nové torpédoborce triedy Zumwalt.

Podľa zatiaľ platných plánov sa počíta s dočasnou testovacou inštaláciou EM dela na rýchlych transportných lodiach EFT (Expeditionary Fast Transport) triedy Spearhead - predtým známych ako JHSV (Joint High Speed ​​Vessel).

Podľa admirála Pete Fanta, riaditeľa veliteľstva pre povrchové bojovanie námorníctva, však stojí za úvahu inštalácia EM dela priamo na rozostavanú loď Lyndon B. Johnson. Ušetrí sa tak jeden rok vývojových prác a predovšetkým peniaze.

"Zistil som, že ak sa budeme držať námornej demonštrácie (na EFT - pozn. red. AN), spomalí to vývoj," uviedol admirál Fanta. "Radšej chcem získať operačnú jednotku, než robiť demonštrácie, ktorých výsledkom je len demonštrácia."

Nič nie je rozhodnuté

Výhodou lodí triedy Zumwalt,  je obrý zdroj elektrickej energie s výkonom 78 MW a robustná elektrická sieť (zvláda veľké prenosy elektrickej energie). Loď dokáže navyše energiu smerovať podľa potreby do pohonu, senzorov alebo zbraní. Ide o najlepšiu námornú platformu pre inštaláciu "elektrických" zbraní, ako sú EM delá a lasery.

"Trieda lodí Zumwalt je jednou z niekoľkých možností pre umiestnenie elektromagnetického delá," uviedol komandér Hayley Sims, hovorca námorníctva, a pokračoval armádnym úradníckym jazykom: "Vzhľadom k požiadavkám na veľkosť, hmotnosť a energiu, sú niektoré platformy vhodnejšie ako iné."

V prípade lode triedy Zumwalt EM delo nahradí jeden z námorných kanónov AGS (Advanced Gun System) kalibru 155 mm. Dlhodobým zámerom je umiestniť na každú loď triedy Zumwalt jedno EM delo.

"Nie je to rozhodne zhodené zo stola (námorná demonštrácia EM dela - pozn. red. AN), ale ani sa to nehýbe vpred, predovšetkým preto, že trvá veľmi dlho, než premiestnime energetické napájanie na novú loď, aby sme mohli pri testoch párkrát vystreliť. Chcel by som mať radšej funkčnú jednotku, než čakať deväť mesiacov alebo jeden rok, ktorý si vyžiada príprava demonštrácie," vysvetľuje úskalia demonštrácie Fanta.

Zatiaľ ale nie je nič rozhodnuté. "Plán námornej demonštrácie v roku 2016 stále beží," povedal Matt Leonatd, hovorca Veliteľstva pre námorné systémy NAVSEA (Naval Sea Systems Command). "V zásade tu nie sú žiadne zmeny plánu, ale diskusia stále pokračuje."

Tri cesty, ako všetko zničiť

Americké námorníctvo v rámci EM zbraní pracuje na dvoch kľúčových technológiách - prvá je samotná EM zbraň a druhú vysokorýchlostné projektily HVP (Hyper Velocity Projectile) s veľmi dlhým doletom (vyše 100 km).

HVP je nová generácia munície určená pre celý rad delostreleckých systémov. Pomocou rôznych sabotov (prvkov pre vedenie projektilu v hlavni) možno HVP odpaľovať z diel ráže 127 mm, 155 mm alebo z novo vyvíjaných EM zbraní.

Vývoj EM zbraní, laserov a presných zbraní patrí do spoločnej snahy amerického námorníctva, ako zvýšiť svoju palebnú silu a ničivosť. Podľa admirála Fantu námorníctvo prijalo filozofiu "troch spôsobov, ako zničiť všetko" - EM zbrane, lasery a novú generáciu riadených striel.

"Uvedomujem si, že to nemusí byť veľmi pekný spôsob vyjadrovania, ale vážení, našou prácou je zabíjať ľudí a ničiť ich hračky," uviedol Fanta na každoročnom sympóziu Surface Navy Association. "Pravda je taká, že o nič iné vo svete nejde."

"Námorníctvo je rozhodnuté zvýšiť ofenzívnu silu hladinových vojnových lodí," povedal Loren Thompson, analytik Lexington Institute. "Urobiť to s obmedzeným rozpočtom znamená, že je potrebné sa pozrieť na všetko, od inteligentnej munície cez EM zbrane až po lasery."

Článok vznikol pre web Armádne noviny a bol redakčne upravený. Pôvodnú verziu nájdete tu.

01 - Modified: 2024-03-10 19:21:21 - Feat.: - Title: Rusko odvolalo vrchného veliteľa námorníctva, kompetencie prevzal šéf Severnej flotily 02 - Modified: 2023-12-26 20:51:26 - Feat.: - Title: Čína vymenovala v čase silnejúceho napätia v Juhočínskom mori nového šéfa námorníctva 03 - Modified: 2023-10-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské ponorky stráži boh morí. Briti sa obávajú o svoje káble a ich spojenie so svetom 04 - Modified: 2023-07-30 10:44:37 - Feat.: - Title: Ruské námorníctvo tento rok dostane 30 nových lodí, oznámil Putin 05 - Modified: 2023-07-21 18:47:12 - Feat.: - Title: Na čele amerického námorníctva bude po prvýkrát žena
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 11:44