StoryEditor

Hrozí lavína referend o vystúpení z únie, môže ju to rozbiť na kusy

24.02.2016, 10:16
Autor:
ČTKČTK
Referendum o vystúpení Británie z Európskej únie môže spustiť výstupnú epidémiu. Podľa zahraničných médií je na rade Česko.

S kampaňou o vystúpení Británie z EÚ prichádza debata o možnej výstupnej epidémii, ktorá sa začne šíriť úniou. Európska tlač reagovala na utorkové výroky českého premiéra Bohuslava Sobotku o tom, že diskusiu o vystúpení možno očakávať v budúcnosti aj v Česku. Pre českú verziu sa v médiách už začal používať pojem czexit.

Výsledok júnového referenda, v ktorom sa Briti vyslovia k zotrvaniu v únii, ovplyvní nielen súčasné členské krajiny, ale aj tie, ktoré sa o členstvo ešte len usilujú. Srbský premiér Aleksandar Vučić povedal, že členstvo v únii už pre balkánske štáty nie je "tak veľkým snom ako predtým".

Väčšina Čechov je proti členstvu

Prístupové rozhovory so Srbskom sa začali vlani, Belehrad považuje za možný termín vstupu rok 2020. Srbský denník Blic v stredu v článku s názvom Česko by mohlo vystúpiť z EÚ, keď to urobí Británia, píše srbsky o čeksite.

Britský The Daily Telegraph si všíma minuloročný prieskum, podľa ktorého tri pätiny Čechov nie sú spokojné s členstvom v EÚ a 62 percent by ich v prípadnom referende hlasovalo proti členstvu v EÚ.

Denník tiež píše, že kvôli brexitu, migračnej kríze aj kvôli problémom eura bude tento rok v Bruseli rušný a začína byť jasné, že plne federalizovaná Európa je nedosiahnuteľná.

Lavína referend o vystúpení z EÚ

Panujú obavy, že britský premiér David Cameron vypísaním referenda spúšťa lavínu referend, ku ktorým sa uchýlia ďalší politici, aby vyťažili z Bruselu špeciálne podmienky, čo úniu rozbije na kusy.

"Únia stráca čarovnú silu. Áno, chceme sa k nej pripojiť, ale nie je to už ten veľký sen, ako tomu bolo v minulosti. Keď ľudia vidia, že v Británii si praje z únie vystúpiť najmenej 50 percent občanov, verejnosť to ovplyvní," povedal Vučić. Okrem Srbska o členstvo stojí Čierna Hora, Kosovo, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Turecko a Macedónsko.

Francúzsky denník Les Echos píše, že je paradoxom, že sa chce cestou Británie vydať práve Česká republika, ktorá bola medzi hlavnými oponentami ustupovaniu Cameronovi v protiimigračných opatreniach. Denník pripomína, že Slovensko spolu s Poľskom, Maďarskom a Českom rozhodne odmieta európsku stratégiu v imigračnej kríze, nechce utečencom otvoriť dvere, a to živí protiunijné nálady.

01 - Modified: 2024-10-04 18:15:01 - Feat.: - Title: Británia plánuje vložiť 22 miliárd libier do podzemného uskladňovania CO2, prestala využívať uhlie 02 - Modified: 2024-10-04 14:03:03 - Feat.: - Title: Predaj áut v Británii v septembri vzrástol, potiahli ho najmä flotilové predaje 03 - Modified: 2024-10-04 13:48:55 - Feat.: - Title: Európska únia varuje Gruzínsko pred odklonom od demokracie po voľbách, môžu prísť sankcie 04 - Modified: 2024-10-04 12:35:58 - Feat.: - Title: Česko chce, aby sa znížili emisné ciele EÚ, sú podľa neho príliš ambiciózne 05 - Modified: 2024-10-04 10:13:07 - Feat.: - Title: Český študent sa vyhrážal vystrieľaním triedy, hrozia mu štyri roky väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 13:12