StoryEditor

Prídu ešte milióny migrantov, odhadujú Nemci. Nezvládneme to, varuje minister

25.02.2016, 13:26
Kým Nemci sa pripravujú na ďalšie milióny migrantov sprísnením azylových zákonov, v Grécku uviazli tisícky ľudí na úteku kvôli macedónskej blokáde hraníc.

Do roku 2020 príde do Nemecka podľa vládnych odhadov ešte 2,5 milióna migrantov. Viac ako milión ich dorazilo už vlani, celkovo by teda súčasná migračná vlna do krajiny priviedla 3,6 milióna ľudí. Nemecký minister financií vyzval k radikálnemu obmedzeniu migrácie, inak podľa neho Európa nápor nezvládne. Spolkový snem vo štvrtok schválil sprísnenie azylových zákonov.

Interný odhad nemeckej spolkovej vlády, podľa ktorej dorazí od tohto roka do konca roka 2020 približne 2,5 milióna nových žiadateľov o azyl, zverejnil vo štvrtok denník Süddeutsche Zeitung. Konkrétny počet sa môže z roka na rok líšiť, Berlín však predbežne počíta s 500 tisíckami prichádzajúcich každý rok.

Vláda chce podľa týchto údajov predbežne vyčísliť, koľko peňazí musí na riešenie migračnej krízy vyčleniť zo štátneho rozpočtu. Minister financií Wolfgang Schäuble teraz na ich základe môže peniaze rozdeľovať. Jednotliví ministri by sa tento týždeň mali dozvedieť, s akými čiastkami môžu počítať pre rok 2017.

Odhad vypracovalo spolkové ministerstvo hospodárstva. Podľa magazínu Spiegel sú čísla "interné a rýdzo technické" - oficiálne nemecká vláda žiadne podobné prognózy nevydáva.

Ministerskí úradníci vychádzali najmä z vlaňajších štatistík imigračných úradov, ktoré počas roka zaznamenali 1,1 milióna nových migrantov. Berlín očakáva, že ich prílev sa v ďalších rokoch zhruba o polovicu spomalí.

Spolkový snem sprísnil azylové zákony

Poslanci Spolkového snemu vo štvrtok schválili novelu azylových zákonov, ktorá by mala zrýchliť azylové konanie a uľahčiť deportácie odmietnutých žiadateľov. Ľudia, ktorí sa pred úradmi snažia zatajiť svoju krajinu pôvodu, môžu o azyl prísť. Nemecko bude tiež odsúvať ľudí, ktorí sa dopustia zločinu a budú za neho odsúdení aj na nepodmienečný trest väzenia.

Zrýchliť by sa malo aj azylové konanie pre občanov takzvaných bezpečných štátov. O udelení azylu pre nich bude možné rozhodnúť v priebehu dvoch týždňov, o prípadnom odvolaní v ďalšom týždni. Očakáva sa, že žiadatelia z bezpečných štátov budú môcť azyl získať len výnimočne, ak preukážu, že ich osobne tamojšia štátna moc prenasleduje.

Zjednodušia sa tiež deportácie migrantov, ktorí sú chorí. Do krajiny pôvodu ich teraz Nemci môžu vrátiť len vtedy, ak je v nej zabezpečená lekárska starostlivosť na nemeckej úrovni - teda prakticky nikdy. Teraz bude stačiť, aby lekárska starostlivosť v krajine pôvodu bola dostatočná pre zabezpečenie liečby utečenca. Od deportácie sa upustí len v prípade vážnych problémov, ktoré by sa počas letu mohli zhoršiť.

Nezvládneme to, varuje minister a volá po obmedzení migrácie

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v stredu vyzval k výraznému zníženiu počtu prijímaných žiadateľov o azyl. "Počty utečencov musia dramaticky klesnúť, inak to už nezvládneme," vyhlásil podľa agentúry DPA. Narážal tým na skoršie výroky kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa vlani v súvislosti s migračnou krízou preslávila výrokom "Wir schaffen das" - to zvládneme.

Migranti do Nemecka mieria predovšetkým po takzvanej balkánskej trase, na jeho územie vstupujú najčastejšie z Rakúska. Tamojšia ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v stredu po rokovaní s predstaviteľmi balkánskych krajín vyhlásila, že chce migračnú vlnu zastaviť.

Podľa Viedne musí skončiť prax, kedy jednotlivé krajiny nechávajú migrantov cez svoje územie voľne prejsť na západ.

Znamenalo by to, že migranti zostanú prakticky uväznení v Grécku, kam priplávali cez Egejské more. Zástupcovia Atén pritom na stredajšie rokovania vo Viedni neboli prizvaní. "Nepriateľský akt, ktorý naznačuje, že niektorí bez našej účasti akcelerujú rozhodnutia, ktoré sa nás priamo týkajú," okomentoval to grécky minister zahraničia Nikos Kotzias.

V Grécku uviazlo 20 tisíc migrantov

Svoje hranice s Gréckom už postupne začalo blokovať Macedónsko, kde s ochranou hraníc pomáhajú aj českí policajti a s podporou Maďarska tam rastie plot s žiletkovým drôtom. Kvôli sprísneniu hraničných kontrol uviazlo v Grécku už okolo 20 tisíc migrantov.

Polovica z tohto počtu sa pohybuje po severojužnej diaľnici spájajúcej metropolu Atény s hlavným hraničným prechodom na grécko-macedónskej hranici. Ostatní sú umiestnení v núdzových ubytovniach 18 miest a obcí.

Do aténskeho prístavu Pireus navyše podľa ČTK vo štvrtok dorazilo viac ako 1350 ďalších migrantov z ostrovov v Egejskom mori. Ďalšia tisícka sa očakáva v priebehu dňa, informoval grécky denník Ethnos.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 04 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:30