Bankovka Nového Zélandu
StoryEditor

Historický moment pre Nový Zéland. Spúšťa hlasovanie o novej vlajke

03.03.2016, 08:50
Autor:
TASRTASR

Novozélanďania sa môžu od dnešného dňa zúčastniť na konečnom hlasovaní o tom, či sa má zmeniť ich vlajka zo súčasnej s britským červeným krížom na bielom pozadí (Union Jack) na vlajku zobrazujúcu typickú miestnu striebornú papraď. Hlasovať poštou môžu počas troch týždňov a predbežné výsledky oznámia 24. marca, informovala tlačová agentúra DPA.

Organizátori uviedli, že Nový Zéland je prvou krajinou sveta, v ktorej o zmene vlajky rozhoduje ľudové hlasovanie. Iné krajiny zmenili svoje vlajky revolúciou, dekrétom alebo legislatívou.

Prieskumy verejnej mienky naznačili, že krajina s 4,7 milióna obyvateľov sa rozhodne zostať pri súčasnej vlajke, hoci obhajcovia nového návrhu hovoria, že čas je na ich strane a k zmene sa prikláňa čoraz viac ľudí.

Stúpenci zmeny argumentujú, že súčasná vlajka je príliš podobná austrálskej. Prvok britskej vlajky, známej ako Union Jack, je podľa nich pripomienkou koloniálnej minulosti, ktorú chcú už Novozélanďania nechať za sebou. Nový Zéland sa niekedy dostáva do tieňa Austrálie, svojho väčšieho suseda, a podobnosť vlajok oboch krajín tento problém ešte znásobuje.

V rámci zvažovania zmeny tohto symbolu predložili Novozélanďania celkovo vyše 10.000 návrhov, vrátane bizarných, ako bol návrh s vtákom kivi. Na decembrovom referende o tom, ktorý z nich sa im páči najviac, sa zúčastnilo takmer 50 percent oprávnených voličov.

Množstvo Novozélanďanov chce však ponechať súčasnú vlajku. Bojoval pod ňou veľký počet veteránov a cítia k nej výnimočný vzťah. Ďalší zasa jednoducho nevidia potrebu vlajku meniť. Iní tvrdia, že celý proces voľby je drahý ťah, ktorý inicioval premiér John Key, aby odlákal pozornosť od naliehavejších záležitostí.

Z referenda vzišiel víťazný návrh so štyrmi červenými hviezdami predstavujúcimi súhvezdie Južný kríž. Namiesto Union Jacka však obsahuje papraď a zmenili sa farby pozadia.

Premiér Key tento týždeň v Novozélandskom rozhlase povedal, že ľudia majú pri hlasovaní za novú vlajku možnosť, aká sa vyskytne raz za život. "Ak nebudú hlasovať za zmenu teraz, nikdy nedostanú ďalšiu šancu, kým sa nestaneme republikou," povedal. A dodal, že to sa za jeho života nestane vzhľadom na popularitu mladých členov britskej kráľovskej rodiny.

01 - Modified: 2024-04-05 07:18:33 - Feat.: - Title: Čína je čoraz silnejšia. Nový Zéland chce podpísať novú dohodu s NATO, prehodnocuje svoju bezpečnosť 02 - Modified: 2024-03-28 09:20:28 - Feat.: - Title: Kráľ domorodých Maoriov požaduje pre veľryby práva ako pre ľudí 03 - Modified: 2024-03-20 09:52:24 - Feat.: - Title: Nový Zéland zakáže jednorazové elektronické cigarety 04 - Modified: 2024-03-11 08:06:24 - Feat.: - Title: „Akoby zamrzlo.“ Lietadlo sa prudko prepadlo vzduchom, zranilo sa päťdesiat ľudí 05 - Modified: 2024-03-01 09:59:58 - Feat.: - Title: Dovolenky pokračovali aj pri nepokojnej sopke. Organizátori zájazdov musia vyplatiť odškodné obetiam erupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:45