Automechanici v sibírskom meste Divnogorsk sledujú priamy prenos prejavu Vladimira Putina. Snímka: ReutersReuters
StoryEditor

Rusi utekajú zo Sibíri. Ich cieľom je aj Severná Kórea, obľúbenejšia je iba Čína

04.03.2016, 23:00

Za posledných pätnásť rokov sa počet obyvateľov ruskej Sibíri znížil o viac ako 1,5 milióna. Príčiny sú dve - minimálna pôrodnosť a snaha dostať sa z tvrdého kraja niekam, kde sa žije lepšie. Trebárs aj do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Sibír opúšťajú Rusi, ktorých predkovia sem väčšinou nedobrovoľne prišli na povel sovietskej vlády a komunistickej strany. Podľa neutešených predpovedí ruskej Federálnej štatistické služby bude v roku 2031 žiť v Sibírskom federálnom okruhu sotva 17 miliónov ľudí. Dnes to je 19 miliónov 256 tisíc osôb. Horšie to nebude len vtedy, ak sa aspoň niektoré z vládnych projektov na zvýšenie príťažlivosti ruského východu podarí realizovať.

Ak ale investovať do Sibíri bol problém v čase, keď ceny ropy presahovali 100 dolárov za barel, teraz, keď sa Rusko prepadá do krízy, na superdrahé zveľaďovanie rozsiahleho územia nemá nikto ani pomyslenie, ani peniaze. Situáciu nerieši ani rozdávanie pozemkov úplne zadarmo tam, kam sa nikomu nechce. Ponuka prvýkrát zaznela presne pred rokom, ale žiadne osídľovanie divokého východu v masovom meradle sa zatiaľ nekoná.

Dva a pol človeka na kilometer

Už teraz patrí obrovské priestranstvo od Uralu na východ medzi najmenej zaľudnené oblasti sveta. A ďalší a ďalší odchádzajú za lepším. Niektorí sa dokonca sťahujú do krajiny, ktorá skôr než štát pripomína veľký koncentračný tábor.

Vedenie ruskej Amurskej oblasti vydalo podrobný štatistický prehľad pohybu ľudí, ktorý nie je pre túto časť Sibíri optimistický. Oblasť sa rozkladá na 362 tisícoch kilometrov štvorcových a žije tu 805 770 ľudí. Teda 2,23 človeka na kilometer štvorcový. Význam Amurskej oblasti spočíva hlavne v dlhej hranici s Čínou.

Kým donedávna bolo typické, že cez ňu prúdili predovšetkým Číňania na Sibír, kde zakladali drevárske podniky a poľnohospodárske družstvá a obchodovali po celom východnom Rusku, v poslednej dobe sa ľudia vydávajú aj opačným smerom. Najviac obyvateľov Amurskej oblasti odchádza logicky do blízkej Číny, hneď za ňou je najpopulárnejšou destináciou Severná Kórea.

Číňania ovládli trh

V minulom roku začalo ubúdať obyvateľov Amurskej oblasti významne vyšším tempom. Zatiaľ čo v roku 2014 sa počet obyvateľov znížil len o 1400, vlani to už bolo o 4100. Jediným, kto na Sibír prichádza, sú utečenci z východu Ukrajiny, nasledujú Arméni, Uzbeci, Tadžici, a Kirgizi. Podľa vládnej agentúry Amurstat ale nestačí nahradiť tých, ktorí Amurskú oblasť opúšťajú.

Na celej Sibíri je úbytok ľudí alarmujúci. Ruskí štatistici sú obzvlášť znepokojení faktom, že je stále viac tých, ktorí nehľadajú lepšie životné podmienky v prijateľnejších častiach Ruska, ale mieria do zahraničia. A to do krajín, ktoré nemajú vo svete zrovna povesť kolísok ľudských práv, slobody a blahobytu. Ale tam, kde je - ako sa ruskí emigranti domnievajú - aspoň o niečo lepšie ako v Rusku.

Počas roka 2015 odišlo natrvalo do Číny skoro dvetisíc obyvateľov Amurskej oblasti. Do Severnej Kórey 481 ľudí. Oveľa menej miestnych si vybralo USA či Austráliu.

Opačným smerom je pohyb osôb intenzívnejší. Nielen z Číny, ale aj zo Severnej Kórey do Ruska ročne prichádza značné množstvo ľudí - za minulý rok sa prisťahovalo do Ruska cez 20 tisíc Severokórejčanov. Väčšina z nich úplne legálne získava pracovné povolenie a uplatňuje sa na stavbách aj v lesníckych závodoch a na pílach. Ovšem tie často vlastnia Číňania.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:05