StoryEditor

Ďalší krok pri rozširovaní

05.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Veľvyslanci členských štátov EÚ schválili včera v Bruseli konečný text Zmluvy o pristúpení desiatich nových členských krajín, vrátane Slovenska. Oznámili to zdroje Rady EÚ. "Výbor stálych zástupcov (COREPER) potvrdil dohodu na strane EÚ, čo sa týka textu zmluvy o pristúpení, ktorý však ešte podlieha konečným právnym a jazykovým úpravám," oznámil novinárom zdroj Rady EÚ. Text bude podľa neho pripravený, aby ho 20. februára oficiálne dostal Európsky parlament. Deň pred týmto termínom sa k textu zmluvy vyjadrí Európska komisia. Parlament má dať definitívny súhlas so zmluvou 9. apríla, 14. apríla ju schváli Rada ministrov a 16. apríla ju slávnostne podpíšu lídri 15 členských a 10 vstupujúcich krajín v Aténach.
COREPER včera schválil vstupujúcim krajinám viacero ústupkov a 38 jednostranných deklarácií týkajúcich sa rôznych oblastí. Jeden z ústupkov dosiahlo aj Slovensko, ktoré žiadalo, aby košický U.S. Steel a bratislavský Volkswagen odovzdávali pravidelné správy o čerpaní štátnej pomoci v apríli, nie vo februári, ako hovoril pôvodný text.
Čechom sa zasa podarilo získať ochranu tretieho budějovického pivovaru. Už predtým českí vyjednávači vybojovali ochranu horkej karlovarskej Becherovky. Na tieto výrobky totiž počas riadnych rokovaní zabudli.
Každá vstupujúca krajina dosiahla včera aspoň jeden ústupok, vo všeobecnosti ide o veľmi technické záležitosti týkajúce sa napríklad sadzieb dane z pridanej hodnoty, obchodovania s liečivami či presnej štylizácie niektorých sporných článkov zmluvy.
Jednostranné deklarácie, ktoré budú priložené k zmluve, napríklad poľská o ochrane života, zastrešuje jedno všeobecné vyhlásenie. Podľa nej nemožno text deklarácií interpretovať alebo uplatňovať v rozpore s povinnosťami člena EÚ vyplývajúcimi zo zmluvy o pristúpení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 11:06