Barack ObamaReuters
StoryEditor

Obama kritizoval Camerona. Briti to označili za bezprecedentný útok

11.03.2016, 20:08
Autor:
TASRTASR

Britská tlač dnes obvinila prezidenta USA Baracka Obamu z bezprecedentného slovného útoku na britského premiéra Davida Camerona.

Obama v rozsiahlom interview pre časopis The Atlantic obvinil vo štvrtok Camerona a ďalších európskych spojencov, že sa po zvrhnutí dlhoročného vládcu Líbye Muammara Kaddáfího v roku 2011 málo angažovali v severoafrickej krajine, informovala tlačová agentúra AP. 

Noviny The Times uviedli, že Obamova kritika je "pozoruhodná" a že americký prezident pripisuje Cameronovi zodpovednosť za súčasný "chaos v Líbyi". 

Obama v rozhovore povedal, že Cameron venoval po zvrhnutí Kaddáfího pozornosť "iným záležitostiam" ako Líbyi. Prezident USA však podľa svojich slov očakával, že európske krajiny, ktoré sa zúčastnili na vojenskej operácii v Líbyi, prevezmú v tejto krajine aktívnejšiu úlohu a pomôžu pri jej obnove. 

"Keď na to spomínam a pýtam sa sám seba, čo sa pokazilo, je tu priestor na kritiku, pretože som viac veril Európanom, že vzhľadom na blízkosť Líbye sa budú viac angažovať v následnom období," citovala šéfa Bieleho domu tlačová agentúra AP.  

Obama kritizoval aj bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý si podľa neho pripísal priveľké zásluhy za vojenskú úlohu Francúzska v Líbyi a chválil sa úspechmi v leteckej operácii, hoci USA už predtým vyradili všetky líbyjské protilietadlové obranné systémy. 

Zdôraznil tiež, že operácia v Líbyi mala mandát OSN a celkom istotne zabránila dlhej a krvavej občianskej vojne. "Napriek tomu je v Líbyi chaos" a stalo sa z nej potenciálne útočisko pre extrémistov z Islamského štátu. 

Americkí predstavitelia sa dnes pokúsili uhladiť spor vyhlásením pre britské médiá, že USA si veľmi cenia britskú podporu. 

"Premiér Cameron bol... blízky partner... a my si hlboko ceníme britské príspevky pre naše spoločné ciele národnej bezpečnosti a zahraničnej politiky, ktoré odrážajú náš osobitný a zásadný vzťah," povedal vo vysielaní televízie ITV News hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Edward Price. 

USA a Británia sú už veľmi dlho blízkymi spojencami, ktorí majú osobitný vzťah, ktorého príkladom bola počas druhej svetovej vojny spolupráca britského premiéra Winstona Churchilla a amerického prezidenta Franklina Roosevelta. 

Výnimočné boli aj vzťahy medzi americkým prezidentom Ronaldom Reaganom a britskou premiérkou Margaret Thatcherovou ku koncu studenej vojny a prezident USA George W. Bush sa spoliehal na britského premiéra Tonyho Blaira, že ho podporí pri americkej invázii v Iraku v roku 2003, dodala AP.

01 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 02 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 03 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 04 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:27