Vyhrotená kampaň v USAReuters
StoryEditor

Trump rozpútal hystériu. Po bitke na mítingu museli zasahovať stovky policajtov

12.03.2016, 11:56
Autor:
ČTKČTK

Pri potýčkach priaznivcov a odporcov uchádzača o republikánsku kandidatúru na amerického prezidenta Donalda Trumpa boli v piatok v Chicagu zranení dvaja policajti a zatknutých bolo päť ľudí. Trump kvôli násiliu na zhromaždení zvolanom do športovej haly univerzity v Chicagu nevystúpil.

Oba tábory sa stretli vnútri a znovu potom aj vonku. Došlo na päste i hrubé urážky a Trumpovi odporcovia volali meno Bernieho Sandersa, ktorý je demokratickým uchádzačom o kandidatúru. Mnohí niesli americké vlajky, ktoré sa im Trumpovi obdivovatelia snažili vytrhnúť.

Nad davom, ktorý sa presunul pred halu, prelietaval vrtuľník, z ktorého paluby bola zachytená chaotická scéna a snaha policajtov zaistiť poriadok. Podľa CNN zasahovalo asi 300 policajtov.

Trumpov tím vydal tesne pred začatím podujatia v najľudnatejšom meste štátu Illinois vyhlásenie: "Pán Trump práve prišiel do Chicaga a po stretnutí s policajtmi sa rozhodol s ohľadom na bezpečie desiatok tisíc zhromaždených ľudí stretnutie odložiť na iný deň." Trump neskôr v televízii Fox News poprel, že nenávisť a rozkol sám vyvoláva. "Zastupujem veľkú skupinu ľudí, ktorí v sebe majú veľa zloby. Veľká zloba je na oboch stranách," vyhlásil. Zrušenie zhromaždenia označil za "veľmi dobrú a inteligentnú vec".

Incidenty na Trumpovcov zhromaždeniach sú pomerne časté. Podnikateľ, ktorý sa usiluje o republikánsku nomináciu na prezidenta, vyvoláva ostré reakcie svojimi pomerne kontroverznými názormi. V piatok bolo 32 ľudí zatknutých pri proteste na podujatí Trumpovej kampane v Missouri. Protestujúci tam niekoľkokrát Trumpa prerušili, čo kandidát označil za "hanbu". Vo februári osobne jedného z protestujúcich sám udrel. Podľa komentátorov mala chicagská akcia, ktorá mala byť politickým zhromaždením, podobu krčmovej bitky. Demonštranti sa vraj pripravovali niekoľko dní. Zástupcovia univerzity vopred upozorňovali na nebezpečenstvo zrážky a požadovali zrušenie zhromaždenia.

Komentátorka stanica BBC tvrdí, že na oboch stranách bola zjavná zlosť - Trumpovi priaznivci sú proti súčasnej politickej garnitúre, pretože ich podľa nich nezastupuje, odporcovia považujú Trumpovu kampaň za rasistickú a rozdeľujúcu národ.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 03 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-16 06:11:02 - Feat.: - Title: Bývalý americký viceprezident Mike Pence odmietol podporiť Trumpovu kandidatúru na prezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:03