Tisíce utečencov sa tiesnia v stanoch na blatovom poli pri dedine Idomeni na grécko-macedónskych hraniciachReuters
StoryEditor

Medzi utečencami sa objavila žltačka, Gréci ich sťahujú zo stanov

13.03.2016, 13:28
Sýrčanke zdravotníci diagnostikovali žltačku typu A. Na macedónskej hranici pri prechode Idomeni sa tiesni asi 12-tisíc utečencov.

Grécko stupňuje snahu dostať tisíce utečencov od hranice s Macedónskom do prijímacích centier. V stanovom mestečku pri hranici sa vyskytla žltačka. Grécka vláda dnes oznámila, že prijme tureckého pozorovateľa na ostrovy v Egejskom mori v rámci dohody o utečencoch. Turecko má podľa nej brať späť utečencov bez práva na azyl.

Na macedónskej hranici pri prechode Idomeni sa tiesni asi 12-tisíc utečencov, ktorým sa zavrela doteraz používaná trasa na ceste ďalej do Európy, keď Macedónsko prestalo tento týždeň utečencov púšťať na svoje územie. Žijú v stanoch a podmienky ich ubytovania komplikuje dážď a zlé počasie. Deväťročnej Sýrčanke zdravotníci diagnostikovali žltačku typu A. Hepatitis tohto typu sa šíri kontaminovanou vodou, zeleninou a ďalšími potravinami a tiež priamym kontaktom s infikovanou osobou. Vyskytuje sa hlavne v miestach so zlými hygienickými podmienkami.

Podľa gréckej tlače prepukajú medzi utečencami potýčky kvôli jedlu a drevu na kúrenie, mnohí spia pod holým nebom. Grécke úrady niekoľko dní rozdávajú letáky s informáciami o uzavretí balkánskej cesty a s výzvami k dobrovoľnému presunu do prijímacích centier inde v Grécku. "Nejde nám len o to dostať ľudí z Idomeni, ale úplne tamojší tábor zlikvidovať," povedal agentúre Reuters zástupca vlády z krízového strediska pre utečencov. Letáky budú medzi utečencami distribuované aj na ostrovoch a v prístavoch, aby sa ľudia k Idomeni vôbec nevydávali. "Grécko vám ponúkne ubytovanie, jedlo a zdravotnú starostlivosť," stojí na nich v arabčine, paštó a perzštine.

Podľa námestníka gréckeho ministra obrany Dimitrisa Vitsasa mnohí utečenci tvrdošijne zostávajú pri hranici, pretože čakajú na rozhodnutie summitu EÚ, ktorý sa bude konať budúci týždeň. "Hovoríme, že bez ohľadu na to rozhodnutie sú veľmi blízko (hranice) tri tábory," povedal Vitsas v televízii.

"Podmienky v Idomeni sa nedajú opísať, je to močiar vytvorený dažďom," povedal šéf gréckeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb Thanasis Giannopoulos. Dievčatko, u ktorého bola diagnostikovaná žltačka, je podľa neho v stabilnom stave. Až 400 ľudí z Idomeni vraj bude proti žltačke očkovaných a do Idomeni boli poslané cisterny s nezávadnou vodou.

V uplynulých 24 hodinách dorazilo na grécke ostrovy z Turecka ďalších 629 utečencov, v Grécku je ich teraz podľa vládnych údajov 41-tisíc. Vláda oznámila, že prijme na ostrovy tureckého pozorovateľa, aby mohla byť naplnená obnovená dohoda o návrate tých utečencov, ktorí nemajú právo na medzinárodnú ochranu. "Dúfame, že pozorovatelia dorazia na ostrovy, musíme nastoliť poriadok v tom utečeneckom chaose," povedal dnes grécky minister pre migračnú politiku Jannis Muzalas.

Atény a Ankara nedávno aktivovali staršiu dohodu o návrate utečencov bez práva na medzinárodnú ochranu. Podľa nej by migranti mohli byť vrátení už 48 hodín po vstupe na ostrovy. Opatrenie sa má dotknúť imigrantov z takzvaných bezpečných krajín, čo sú africké a ázijské štáty okrem Sýrie a Iraku, kde sa bojuje. Grécko už začalo niektorých utečencov odsúvať, začiatkom marca ich poslalo do Turecka niekoľko sto. Išlo o ľudí hlavne z Maroka, Alžírska a Tuniska.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:30