Barack Obama na KubeSnímka: Reuters
StoryEditor

Obama je na historickej návšteve Kuby, s rodinou si prezrel centrum Havany

21.03.2016, 06:26
Autor:
ČTKČTK
Obama v nedeľu priletel na Kubu ako prvý prezident USA po 88 rokoch.

Americký prezident Barack Obama, ktorý v nedeľu priletel na Kubu ako prvý prezident USA po 88 rokoch, označil svoju návštevu tejto karibskej krajiny za historickú. Pred zamestnancami americkej ambasády v Havane tiež vyjadril želanie, aby pre ich deti už bolo prirodzené, že prezident Spojených štátov zavíta na Kubu. Informovala o tom agentúra EFE.

V prvý deň svojho trojdňového pobytu si Obama spolu s manželkou Michelle, oboma dcérami a svokrou prezrel centrum kubánskej metropoly starú Havanu, ktorá je od roku 1982 na zozname svetového dedičstva UNESCO.

"Ste teraz najdôležitejší vyslanci USA vo svete," vyhlásil Obama pred zamestnancami ambasády, ktorú Spojené štáty na Kube znovu otvorili po viac ako polstoročí vlani v lete. Obama tiež vyzdvihol historický charakter svojej cesty, ktorú označil len za "prvý krok" v novej kapitole vzťahov medzi oboma krajinami.

Prezident v nedeľu s rodinou navštívil okrem iného havanskú katedrálu, v ktorej sa stretol s kardinálom Jaimem Ortegom, ktorý hral dôležitú úlohu pri rokovaní Havany s Washingtonom o obnovení vzájomných vzťahov. Pred katedrálou vítalo Obamu niekoľko stoviek Kubáncov. Potom sa navečeral prezident v súkromnej reštaurácii, ku ktorej sa jeho kolóna musela predierať jasajúcim davom.

Kritiku zožal v súvislosti so začatím návštevy kubánsky vodca Raúl Castro od republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Tomu sa nepáčilo, že Obamu na letisku nevítal Castro, ale len kubánsky minister zahraničia Bruno Rodríguez. "Wow, prezident Obama práve pristál na Kube, veľká udalosť, a Raúl Castro tam nebol, aby ho privítal .. Hanba," napísal Trump na twitterovom účte. A dodal, že ak sa stane prezidentom, bude sa snažiť o lepšiu dohodu s Kubou. Avšak privítal "nový prístup" USA ku Kube.

Biely dom uviedol, že sa necíti urazený tým, že Castro nebol na letisku. Podľa Obamovho poradcu pre národnú bezpečnosť Bena Rhodesa sa o tom ani nediskutovalo, lebo oficiálny uvítací ceremoniál sa uskutoční dnes.

Okrem stretnutí s Raúlom Castrom sa dnes Obama okrem iného zúčastní podnikateľských fór a deň zakončí štátnou večerou v havanskom Paláci revolúcie.

01 - Modified: 2022-05-11 15:44:58 - Feat.: - Title: HN24: Ďalší výbuch na Havane. Hlásia zranených 02 - Modified: 2016-11-20 17:16:32 - Feat.: - Title: Obama sa stretol s Putinom. Hovorili o Ukrajine a Sýrii 03 - Modified: 2016-06-09 18:46:48 - Feat.: - Title: Sanders sa stretol s Obamom, americký prezident krátko na to podporil Clintonovú 04 - Modified: 2016-05-04 14:48:09 - Feat.: - Title: Kuba zažila prvú módnu prehliadku vôbec. Luxusom dráždil Chanel 05 - Modified: 2016-04-24 18:13:04 - Feat.: - Title: Vždy si bola mojou dôverníčkou. Obama ďakoval Merkelovej za spojenectvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:25