Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump označil Irán za najväčšieho sponzora terorizmu. Útočil aj na Clintonovú

22.03.2016, 06:26
Autor:
TASRTASR

Favorit medzi uchádzačmi o republikánsku nomináciu na prezidentský úrad USA Donald Trump vystúpil v pondelok vo Washingtone s prejavom na významnom stretnutí venovanom zahraničnej politike a sústredil sa v ňom na Irán.  

Trump na konferencii záujmovej skupiny Americko-izraelský výbor pre verejné záležitosti, ktorá v Bielom dome a Kongrese lobuje za silnú americkú podporu Izraela, vyhlásil: "Irán je najväčším sponzorom terorizmu po celom svete." 

Trump predniesol príhovor z pripravených poznámok, čo je u tohto podnikateľa zriedkavé, pretože väčšinou sa vyjadruje spontánne, napísala tlačová agentúra AP. 

Miliardár často kritizoval demokratickú súperku Hillary Clintonovú za to, že reční za pomoci čítačky. 

Trump v prejave na konferencii kritizoval aj Organizáciu Spojených národov. Povedal, že OSN "nie je priateľom" demokracie, slobody, Spojených štátov ani Izraela. 

Uchádzač o Biely dom dodal, že bude vetovať každý pokus OSN nanútiť židovskému štátu svoju vôľu. 

Líder jednej z popredných synagóg v americkom hlavnom meste Washington, rabín Shmuel Herzfeld, následne vyhlásil, že cíti povinnosť odsúdiť Trumpa za vyjadrenia, ktoré predniesol na konferencii. 

Rabín v synagóge Ohev Sholom plakal, keď novinárom vysvetľoval, aké dôležité je postaviť sa proti Trumpovej nenávisti. A tohto uchádzača o prezidentský úrad označil za "zlomyseľného". Rabín dodal, že ho desí podpora, ktorú má Trump medzi židmi po celých USA. 

"Tento muž podnecuje násilie. Je existenčnou hrozbou pre našu krajinu," povedal Herzfeld. "Tento muž je zlomyseľný. Povzbudzuje rasistov a fanatikov. Podnecuje násilie. Nepočúvajte ho," dodal rabín na adresu Trumpa.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:38