Policajtka na bruselskom letisku usmerňuje ľudí po útoku teroristovTASR/AP
StoryEditor

Všade krv a trosky, scéna ako z vojny, hovoria svedkovia teroru na letisku

22.03.2016, 17:04
Autor:
ČTKČTK
Teroristi z Islamského štátu udreli v Bruseli. Po explóziách na letisku a v metre hlásia vyše 30 mŕtvych a vyše 200 zranených.

Svedkovia utorkových teroristických útokov v Bruseli sa zhodujú, že explózia na letisku Zaventem boli mohutné a zdemolovali značnú časť haly. "Všade bola krv, zranení ľudia, rozhádzaná batožina," opísal jeden z cestujúcich. Onedlho zavládla panika aj v stanici metra Maalbeek, kde prišlo k výbuchu počas rannej špičky.

Dve hodiny potom, čo v utorok ráno dva teroristické útoky otriasli odletovou halou bruselského letiska Zaventem, stála Gabriela Kečkéšová na letiskovej ploche a nevedela, ako dlho tam ešte bude. Práve na asfalt pred letiskovými budovami boli evakuovaní mnohí z tých, ktorí sa nachádzali v letiskovej budove okolo ôsmej hodiny rannej, kedy teroristi zaútočili.

Chvenie budovy, prach a dym

"Počuli sme ani nie tak tú ranu, ako skôr utekajúce davy ľudí, ktorí sa blížili letiskovou halou," opísala situáciu Slovenka pracujúca v Európskej komisii, ktorá mierila na dovolenku.

V okamihu explózie práve prechádzala letiskovou bezpečnostnou kontrolou. V termináli, kde sa tragédia stala, teda bola necelých desať minút predtým. Vo vzniknutom chaose boli cestujúci z budovy evakuovaní. "Samozrejme som sa bála. Je to šokujúce, keď vidíte tých utekajúci ľudí, ktorí nevedia, čo sa deje," poznamenala.

Letisková hala, kde sa útok odohral, ​​je teraz zavretá a v nej aj okolo nej pracujú policajti a bezpečnostné zložky. "Veľa toho nevidím, je to tam celé uzavreté," povedala Kečkéšová. O niečo neskôr sa ľudia dozvedeli, že môžu z letiska odísť pešo a vziať si o kus ďalej taxi. Podobnú cestu už mnohí zvolili hneď ráno.

Videá a snímky kolujúce na internete ukazujú rozbité okná a dym valiaci sa z letiskovej budovy. "Bol som v bezcolnej zóne na letisku a počul som dve veľmi, veľmi hlasné explózie," citovala televízia SkyNews svedka udalosti Alexa Rossiho. "Cítil som chvenie budovy. Bol tam tiež prach a dym ", dodal.

Pasažier Jef Versele z Gentu povedal novinárom, že tiež počul dve explózie. "Išiel som k odbaveniu a v tom vybuchli dve bomby. Nič som nevidel, všetko padalo, črepy, chaos, neuveriteľné. Bola to tá najhoršia vec". Versele bol zrejme jedno poschodie nad miestom, kde bomba vybuchla. "Mnoho ľudí tam ležalo na zemi. Výbuch prišiel zospodu a prešiel cez strop. Bolo to veľké. Asi pätnásť okien okamžite vyletelo zo vstupnej haly," rozprával Francúz.

Stropy sa rúcali, všade krv

Jeho slová potvrdil aj Zach Mouzon, ktorý priletel na bruselské letisko z Ženevy asi desať minút pred prvým výbuchom, popísal situáciu francúzskej televízii BFMTV: "Bolo to strašné. Stropy sa rúcali. Všade krv, zranení ľudia, batožina rozhádzaná," povedal Mouzoun. "Prechádzali sme troskami, vyzeralo to ako scéna z vojny," dodal.

Letisko Zaventem zostane uzavreté do stredajšieho rána a utorkové lety boli odklonené napríklad do Amsterdamu a na ďalšie letiská.

Pred pol desiatou boli hlásené explózie aj zo stanice metra Maalbeek. Na záberoch belgickej televízie bolo zrejmé, že z vchodov stanice stúpa dym. Na mieste údajne bola tiež počuť streľba.

Reportér agentúry AP videl na stanici metra Maalbeek niekoľko ľudí s poraneniami tváre. "Vlaková súprava práve odchádzala zo stanice Maalbeek, keď sa ozvala veľmi hlasná explózia. Vypukla panika. V stanici bolo v tú chvíľu množstvo ľudí," citovala agentúra AP 32-ročného svedka Alexandra Bransa, ktorý mal sám krv na tvári.

Belgický minister vnútra Jan Jambon pritom ešte v pondelok belgickému rádiu po zatknutí Abdeslama a jeho komplicov povedal, že bezpečnostné zložky boli v pohotovosti. "Vieme, že rozbitie jednej bunky môže vyvolať akcie ďalších. Sme si toho v tomto prípade vedomí ", tvrdil minister.

01 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 02 - Modified: 2024-04-17 05:42:00 - Feat.: - Title: Konferenciu nacionalistickej pravice v Belgicku prerušila polícia 03 - Modified: 2024-04-12 12:02:45 - Feat.: - Title: Belgicko vyšetruje podozrenia, že Rusko sa snaží ovplyvniť eurovoľby 04 - Modified: 2024-04-10 12:03:14 - Feat.: - Title: Boj na Ukrajine je aj naším bojom, povedal v Európskom parlamente belgický kráľ 05 - Modified: 2024-04-10 07:59:46 - Feat.: - Title: Belgicko dodá Ukrajine obrnené sanitky prerobené z pásových vozidiel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:19