Situácia v BruseliTASR/AP
StoryEditor

Strážcu elektrárne v Belgicku niekto zabil, letisko v Bruseli zostáva zatvorené

26.03.2016, 10:33
Belgická polícia vyšetruje vraždu muža, ktorý pracoval ako člen ostrahy jadrovej elektrárne.

Zatiaľ neznámy vrah ho vo štvrtok zastrelil a ukradol bezpečnostný čip, ktorý umožňuje prístup do kľúčových častí prísne stráženého objektu.

Pred niekoľkými dňami vyšlo najavo, že teroristi z hnutia Islamský štát sledovali šéfa jadrového výskumu.

Podľa spravodajského serveru DH.be strážca zomrel počas štvrtkového večera v okrese Charleroi, keď venčil svojho psa. Akonáhle polícia zistila, že sa stratil prístupový čip, elektráreň ho zablokovala.

Novinári neuviedli, v ktorej elektrárni zavraždený muž pracoval. V Belgicku však fungujú len dve, pričom jadrová elektráreň Doel stojí až na severe krajiny a od Charleoi je vzdialená vyše 100 kilometrov. Pravdepodobne teda zomrel strážca elektrárne Tihange zhruba 60 kilometrov od Charleroi, píše idnes.cz

Podrobnosti o vrahoch ani ich motív úrady neoznámili. Vražda sa však odohrala iba dva dni po teroristických útokoch v Bruseli, kde samovražední atentátnici z hnutia Islamský štát zabili vyše tridsať ľudí.

Séria razií v bytoch džihádistov navyše ukázala, že jadrové elektrárne zrejme patrili medzi ich vytipované ciele. 

Teroristi sledovali riaditeľa výskumu
Pri prehliadke bytu, v ktorom žili Khalid a Brahim Bakraouiovci, našli vyšetrovatelia desaťhodinový videozáznam mapujúci každodenný život riaditeľa belgického strediska pre výskum jadrovej energetiky (SCK/CEN). 

Džihádisti si ho natáčali skrytou kamerou. Bratia Bakraouiovci v utorok spáchali samovražedné atentáty na bruselskom letisku a v metre.

Raziu v ich byte však polícia podnikla už vlani v decembri, keď v Bruseli hľadala radikálnych islamistov spojených s teroristickými útokmi v Paríži.

Kvôli nahrávke Belgicko sprísnila bezpečnostné opatrenia v okolí elektrární. Hrozbou prípadného útoku na jadrovú elektráreň sa v deň bruselských atentátov zaoberalo aj ich vedenie.

Preventívne poslalo domov zamestnancov, ktorí nie sú bezprostredne potrební na zaistenie bezpečnej prevádzky reaktorov. 

Bruselské letisko zostane aj po víkende zatvorené
Vedenie bruselského letiska Zaventem oznámilo, že prvé lety nezačne odbavovať skôr ako v utorok. Autobusy na letisko počas víkendu zváža majiteľov áut, ktoré po atentáte zostali na uzavretom parkovisku. 

Cestujúci si už tiež môžu vyzdvihnúť batožinu, ktorá zostala v lietadlách. Opustené kufre a batohy, ktoré ležia priamo v halách alebo uviazli v zázemí letiska, sú zatiaľ ďalej nedostupné. 

Kriminalisti štyri dni po samovražedných atentátoch ukončili vyšetrovanie v zničenej odletovej hale a umožnili malej skupine zamestnancov, aby prišla skontrolovať, nakoľko sú budovy poškodené. Statici teraz posudzujú, či je možné budovy provizórne otvoriť.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:45