StoryEditor

Muž uniesol lietadlo kvôli exmanželke. Doručil jej list

29.03.2016, 08:39
Autor:
ČTKČTK
Pilot oznámil, že jeden z pasažierov po štarte pohrozil, že odpáli pás s výbušninami.

Muž, ktorý dnes uniesol egyptské lietadlo na Cyprus, sa po niekoľkých hodinách vzdal úradom a podľa cyperskej vlády bol zadržaný. V lietadle bolo viac ako 60 ľudí. Väčšinu z nich únosca prepustil po pristátí v Larnake, do poslednej chvíle sedem osôb zadržiaval. Nakoniec sa podľa cyperských médií objavil pri dverách lietadla s rukami nad hlavou.

Únosca egyptského lietadla, ktoré dnes ráno nútene pristálo na Cypre, mal podľa informácií k činu osobný motív. Potvrdil to cyperský prezident Nikos Anastasiadis. Podľa cyperských médií žije na Cypre únoscova bývalá žena a muž chce získať na Cypre azyl. V Egypte ho identifikovali ako profesora veterinárnej medicíny na univerzite v Alexandrii. Lietadlo bolo unesené ráno z letu medzi Alexandriou a Káhirou. Pravdivosť zverejnených informácií však spochybnila manželka spomínaného muža.

Na palube lietadla bolo najmenej 55 cestujúcich a sedemčlenná posádka. Väčšinu z cestujúcich už únosca prepustil a ďalší ešte vystupujú. Spoločnosť EgyptAir, ktorej lietadlo patrí, pôvodne oznámila, že muž stále zadržiava posádku a niekoľko cudzincov. Všetci egyptskí cestujúci sú na slobode.

Prezident Anastasiadis povedal, že únos nemá nič spoločné s terorizmom. Povedal tiež, že cyperská vláda robí maximum pre bezpečie všetkých pasažierov lietadla a ukončenie incidentu.

Pilot lietadla Umar Gammál oznámil, že jeden z pasažierov po štarte pohrozil, že odpáli pás s výbušninami, ktorý má na sebe, a nútil posádku odkloniť smer letu. Podľa egyptských vládnych informácií sa usiloval o to dostať sa do Istanbulu, ale keď mu pilot povedal, že na to lietadlo nemá dosť pohonných hmôt, chcel letieť na Cyprus. Cyperské zdroje zatiaľ nepotvrdili, že má muž pri sebe výbušniny. Na letisko v Larnake bola vyslaná protiteroristická jednotka, letisko je uzavreté a lety na Cyprus odklonené na letisko v Pafose na západe ostrova.

Egyptské štátne médiá únosca identifikovali ako Egypťana Ibráhíma Samaha, ktorý chce získať na Cypre azyl. Niektoré médiá už zverejnili fotografiu únoscu z paluby lietadla. Univerzita v Alexandrii na svojej webovej stránke oznámila, že muž pracoval ako profesor veterinárnej medicíny v Alexandrii. Zdroje The Guardianu tvrdia, že muž je Libanončan a že na letisko smeruje jeho bývalá žena, aby bola zapojená do rokovaní. Podľa svedkov vyhodil z lietadla na letiskovú plochu list a žiada, aby bol doručený jeho exmanželke.

Egypťanka, ktorá sa predstavila ako manželka tohto muža, však následne uviedla telefonicky pre televíznu sieť ONTV, že ide o omyl. Manžel podľa nej odcestoval na konferenciu do USA, nikdy nebol na Cypre a jeho podoba nezodpovedá fotografii zverejnenej v médiách.

Vedenie letiska v Alexandrii oznámilo, že na palube lietadla bolo 26 cudzincov a medzi nimi osem Američanov, štyria Briti, štyria Holanďania, po dvoch ľuďoch z Belgicka a Grécka, po jednom z Francúzska, Talianska a Sýrie. Národnosti zvyšných troch zatiaľ nie sú známe. Agentúry upozorňujú, že incident znovu obrátil pozornosť na bezpečnosť egyptskej leteckej dopravy. Egypt sa ťažko spamätáva z dôsledkov teroristického atentátu na ruské lietadlo, v ktorého troskách vlani v októbri na Sinajskom polostrove zomrelo všetkých 224 ľudí z jeho paluby. K činu sa prihlásili radikáli z Islamského štátu.

01 - Modified: 2022-01-26 13:29:43 - Feat.: - Title: Táto krajina uvažuje o zrušení Netflixu. Neuveríš, kvôli akému filmu 02 - Modified: 2019-07-29 12:28:25 - Feat.: - Title: Ženský sexturizmus prekvitá: Ako najčastejšie takéto romániky končia? 03 - Modified: 2019-07-08 09:45:46 - Feat.: - Title: Jozef (45): Priateľka ma podviedla na spoločnej dovolenke, ja som sa jej pomstil takto 04 - Modified: 2018-08-03 19:48:18 - Feat.: - Title: Tragédia v Egypte. Českého turistu zabil žralok 05 - Modified: 2017-11-28 13:30:16 - Feat.: - Title: Policajti zasiahli proti radikálom v Egypte. 11 ich zabili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:32