Muž podozrivý z útokov v BruseliTASR/AP
StoryEditor

Muž podozrivý z bruselských útokov má alibi. Prepustili ho

29.03.2016, 12:18
Autor:
TASRTASR

Muž menom Faycal Cheffou, ktorého koncom minulého týždňa v Belgicku zadržali pre podozrenie z účasti na atentátoch na bruselskom letisku, má na čas útokov alibi. Uviedol to dnes jeho advokát Olivier Martins, ktorý pre televíziu RTBF vysvetľoval dôvody prepustenia svojho mandanta.

Spresnil, že obvinenie jeho mandanta vychádzalo najmä z výpovede taxikára, ktorý pred týždňom viezol na letisko trojicu mužov - dvoch neskorších samovražedných atentátnikov a "muža v klobúku", po ktorom sa naďalej pátra a ktorého totožnosť nie je známa. Atentátnikmi boli medzičasom už formálne identifikovaní Ibrahim Bakraoui a Najim Laachraoui.

Martins spresnil, že alibi jeho mandanta sa potvrdilo aj na základe výpisu telefonických rozhovorov z jeho mobilu a lokalizácie jeho telefónu, ktoré poskytol jeho mobilný operátor.

Informoval, že sa uskutočnila aj procedúra, keď taxikár Cheffoua  identifikoval v skupine podobne vyzerajúcich mužov. Advokát spresnil, že šlo o spochybniteľné svedectvo, pretože jeho mandant je nižší ako "muž v klobúku" z fotografie zverejnenej políciou v médiách.

Na vozíkoch, ktorými trojica mužov po letisku prevážala batožinu s nastraženými náložami, sa navyše nenašli žiadne odtlačky či vzorky DNA, ktoré by sa zhodovali s Cheffouom.

Cheffou podľa Martinsa počas výsluchov vyšetrovateľov "nedoviedol k žiadnej stope" pri vyšetrovaní atentátov na letisku Zaventem a v bruselskom metre, pretože páchateľov útokov nepozná, ani sa s nimi nikdy nestretol.

Belgický denník La Derniere Heure v pondelok informoval, že Cheffou pracoval v bližšie nešpecifikovanom médiu. Polícia ho zaevidovala po tom, ako začal navštevovať tábory so sýrskymi utečencami a údajne sa ich snažil radikalizovať.

Taliansky denník Politico zasa napísal, že Cheffou v roku 2014 nakrútil dokumentárny film o zlom zaobchádzaní s moslimami zadržiavanými vo väzení neďaleko medzinárodného letiska v Bruseli.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:51