Reuters
StoryEditor

Turci nedodržujú dohodu s úniou. Utečencov vracajú do Sýrie po stovkách

01.04.2016, 19:33
Autor:
ČTKČTK

Medzinárodná organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International obvinila v piatok Turecko, že od polovice januára vracia po stovkách sýrskych utečencov do ich vlasti, ktorú zmietajú konflikty. Akékoľvek návraty z donútenia sú nezákonné podľa medzinárodného práva, ako i zákonov Turecka a Európskej únie, upozornila organizácia.

Amnesty International (AI) vo svojom prehlásení uviedla, že jej pracovníci v minulom týždni zhromaždili niekoľko svedectiev o tom, že presídlenie stoviek utečencov je v oblasti takmer na dennom poriadku.

Podľa AI tieto “rozsiahle nútené návraty utečencov z Turecka do vojnou zničenej Sýrie ukazujú na fatálne nedostatky dohody o utečencoch podpísané medzi Tureckom a Európskou úniou na začiatku marca.“

Európa málo tlačí

Vedúci predstavitelia EÚ vo svojej zúfalej snahe o uzavretie svojich hraníc zámerne ignorujú najjednoduchší fakt. "Turecko nie je bezpečná krajina pre sýrskych utečencov a je každým dňom menej bezpečná,“ povedal riaditeľ AI pre Európu a Strednú Áziu John Dalhuisen. Podľa neho EÚ v skutočnosti nevyvíja nátlak na Turecko, aby sýrskych utečencov chránilo.

Podľa AI sú obzvlášť šokujúce prípady, kedy turecké úrady vrátili do Sýrie neplnoleté deti bez rodičov alebo ženu v ôsmom mesiaci tehotenstva.

„Zdá sa veľmi pravdepodobné, že Turecko vrátilo v posledných siedmich až deviatich týždňoch niekoľko tisíc utečencov do Sýrie,“ dodal Dalhuisen. Podľa neho naviac hrozí, že do Sýrie budú deportovaní i tí utečenci, ktorí sa podľa marcovej dohody medzi EÚ a Tureckom budú vracať z Grécka.

Mnohí z imigrantov vrátených do Sýrie sa nestačia ani poriadne zaregistrovať na tureckej hranici, aby dostali základnú pomoc. Prieskum AI ukazuje, že ide o postup, ktorý je z tureckej strany zámerný a robí sa v stále väčšej miere.

Prísnejšia kontrola tureckej hranice a zavedenie vízovej povinnosti pre Sýrčanov vháňa podľa sýrskej odnože AI utečencov opäť do náručia nezákonných prevádzačov, ktorí si za pašovanie ľudí cez hranice účtujú okolo tisíc dolárov na osobu.

OSN chce prístup do Turecka

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov upozorňuje, že pred spustením vracania imigrantov z únie do Turecka musia byť zaistené opatrenia na ich medzinárodnú ochranu. Chce tiež, aby jeho ľudia mohli osobne preverovať situáciu vracania utečencov v Turecku. "Radi by sme sa uistili, že sa imigranti tešia z medzinárodnej ochrany a nehrozia im deportácie do pôvodnej krajiny,“ uviedla hovorkyňa úradu Melissa Flemingová.

Situácia prisťahovalcov v Grécku na ostrove Lesbos a Samos sa podľa UNHCR zhoršuje. V noci na dnes došlo na ostrove Samos k potýčkam, pri ktorých bolo niekoľko ľudí dobodaných.

Podmienky sú bezútešné i v oblastiach prístavu Pireus pri Aténach a utečeneckom tábore Idomeni na hraniciach s Macedónskom.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:04