Ruský raketomet TOS-1AReuters
StoryEditor

Kim má novú nebezpečnú zbraň. Vyvoláva veľké obavy

07.04.2016, 11:54
Autor:
ČTKČTK

Severná Kórea údajne vyvinula vyspelý viachlavňový raketometný systém s raketami veľkého kalibru, ktorý by ešte tento rok mohla použiť proti Južnej Kórei. Oznámilo to v stredu juhokórejské ministerstvo obrany.

O deň skôr Soul uviedol, že vodca Kim je podľa expertov teraz schopný nasadiť jadrovú hlavicu na balistické rakety stredného doletu. Juhokórejský minister obrany Han Min-ku vyhlásil, že nedávne severokórejské testy rakiet kalibru 300 milimetrov svedčia o tom, že Pchjongjang je tesne pred dokončením vývoja svojho nového vyspelého raketometného systému (MRLS).

"Podľa našich odhadov KĽDR zaradí tento systém do svojej výzbroje možno už koncom tohto roka,“ povedal.

Dolet 200 kilometrov

Rakety severokórejského MRLS majú predpokladaný dolet dvesto kilometrov, pričom juhokórejská metropola Soul, ktorá má aj s predmestiami populáciu takmer 26 miliónov, sa nachádza iba 50 kilometrov od demilitarizovanej zóny oddeľujúcej oba kórejské štáty.

Severná Kórea nedávno pohrozila, že "spáli" úrad juhokórejskej prezidentky svojim „mocným raketometným systémom veľkého kalibru“.

V utorok Južná Kórea varovala, že KĽDR je podľa mienky juhokórejských expertov schopná nasadiť jadrovú hlavicu na strely stredného doletu. Takáto strela by mohla zasiahnuť aj americké vojenské základne v Južnej Kórei a Japonsku.

Štyri jadrové testy

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý mesiac vyhlásil, že jeho krajina miniaturizovala jadrové hlavice, aby sa dali upevniť na balistické rakety. Bolo to jeho prvé podobné priame vyjadrenie k tvrdeniu, ktoré často opakujú severokórejské štátne médiá. Nezávislé potvrdenie tohto faktu ale nie je možné.

"Veríme, že zvládli miniaturizáciu jadrových bojových hlavíc na upevnenie na strely Rodong. Či ju použijú, záleží iba na politickom rozhodnutí,“ povedal juhokórejský oficiálny činiteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Podľa jeho informácií majú strely Rodong maximálny dolet dvetisíc kilometrov a na túto vzdialenosť sú schopné niesť tonovú bojovú hlavicu. Tým by sa do ich dostrelu dostala celá Južná Kórea, veľká časť japonského územia, a tiež časť Ruska a Číny.

KĽDR 6. januára vykonala svoj štvrtý jadrový test a zdôraznila, že bude pokračovať vo svojom nukleárnom programe napriek ďalším sankciám, ktoré na ňu Bezpečnostná rada OSN uvalila minulý mesiac.

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 04 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 05 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:06