Utečenci v GréckuReuters
StoryEditor

Pakistanci na ostrove Lesbos začali s hladovkou, odmietajú odsun do Turecka

07.04.2016, 19:24
Autor:
ČTKČTK
Skupina 70 Pakistancov na ostrove Lesbos sa začala brániť protestnou hladovkou. Vyjadrujú tak nesúhlas proti prípadnému vráteniu do Turecka.

Povedali nám, aby sme podali žiadosť o azyl, a ak nám ho neudelia, vrátia nás do Turecka. Ale my nechceme zostať v Grécku, chceme cestovať do Nemecka,“ povedal jeden z protestujúcich Pakistancov agentúre AFP.

Portál iDnes.cz uvádza, že práve Pakistanci tvorili spolu s Afgancami väčšinu z 202 utečencov, ktorých ako prvých v pondelok Grécko vrátilo do Turecka, na základe dohody EÚ s Ankarou. Potom boli presuny pozastavené na dva týždne pre zvýšený počet žiadostí o azyl.

Grécko do Turecka vracia tých migrantov, ktorí po 20. marci priplávali z Turecka a nepožiadali v krajine o azyl, alebo ho nedostali. Od tohto dátumu dorazilo do Grécka cez 6000 utečencov. Za vráteného Sýrčana má EÚ prijať priamo z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl.

V utečeneckom centre Morie na ostrove Lesbos je teraz držaných okolo 3000 utečencov rôznych národností, pritom tamojšia kapacita je asi 2000. Pakistanskí utečenci protestujú už tri dni aj na gréckom ostrove Samos a požadujú, aby boli pre nich otvorené cesty do Európy.

Turecký prezident Erdogan vo štvrtok vyhlásil, že v dohode s Bruselom bolo niekoľko sľubov, ale žiadny vraj zatiaľ nebol splnený. Prezident upozornil, že: „Turecko živí zo svojho rozpočtu tri milióny utečencov“.

Dostalo sa nám veľa vďaky za naše akcie pre utečencov a proti teroristom ..., ale my nerobíme nič za poďakovanie,“ uviedol turecký prezident. Podľa jeho slov boli stanovené presné podmienky a ak EÚ nebude plniť svoje záväzky, Turecko dohodu nebude aplikovať.

Presuny migrantov z gréckych ostrovov sa začali v pondelok, kedy do Turecka prepravili 202 utečencov, väčšinou pôvodom z Pakistanu a Afganistanu. V skupine boli len dvaja Sýrčania. Niektoré krajiny EÚ prijali začiatkom týždňa niekoľko desiatok Sýrčanov z Turecka. Vzápätí grécka vláda oznámila, že bude návrat imigrantov z Grécka pozastavený na dva týždne, pretože grécke úrady nestačia vybavovať vysoký počet žiadostí o azyl.

V súvislosti s vrátením migrantov do Turecka začali skoro všetci novo prichádzajúci utečenci žiadať o azyl v Grécku, čo predtým väčšina z nich nerobila a pokračovala ďalej do Európy. Podľa nových predpisov trvá vybavenie žiadosti o azyl, vrátane odvolania, zhruba deväť dní.

01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:07