StoryEditor

Powell: Saddám má nebezpečné zbrane a použije ich

05.02.2003, 23:00

Americký minister zahraničných Colin Powell včera počas dlho očakávanej prezentácie predostrel americké dôkazy, že Irak pred medzinárodným spoločenstvom skrýva svoj zbrojný program s dôrazom na zbrane hromadného ničenia. Pred prítomnými delegátmi Bezpečnostnej rady OSN prehral nahrávky rozhovorov irackých dôstojníkov diskutujúcich o "zakázanej munícii" či "upravených vozidlách" obávajúc sa faktu, že by ich inšpektori OSN mohli objaviť. "Táto snaha skryť veci pred inšpektormi nie sú jedným či dvoma izolovanými prípadmi, práve naopak. Je to súčasť politiky únikov a klamstiev, ktorá sa datuje do obdobia spred 12 rokov. Politika, ktorú stanovili na najvyšších miestach irackého režimu," vyhlásil minister. Powell taktiež ukázal zábery spravodajského charakteru z amerických špionážnych satelitov. "Irak pokračuje v materiálnom porušovaní rezolúcií OSN," dodal minister s tým, že jeho konaniu hrozia "vážne následky". "Tento orgán (BR OSN) sa vystavuje nebezpečenstvu byť irelevantným, ak dovolí Iraku vzdorovať jeho vôli bez toho, aby odpovedal okamžite a efektívne," zdôraznil Powell.
Za Powellom počas prezentácie sedel šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) George Tenet.
Powell ďalej vyriekol niekoľko veľmi znepokojujúcich tvrdení, podľa ktorých je iracký diktátor schopný vyrobiť vírus kiahní a použiť ho ako biologickú zbraň. Práve na tento cieľ údajne prispôsobil nádrže stíhačiek typu Mirage, ktoré sú tak schopné šíriť nebezpečné bakteriologické plyny. Podľa šéfa diplomacie USA je tiež bagdadský režim odhodlaný získať jadrové zbrane. Washington zároveň predpokladá, že Irak už dnes má najmenej 100 až 500 ton bojových látok na výrobu nebezpečných chemických zbraní. Podľa neho ide o najnižší možný odhad, no stačí na výrobu 16 000 bojových hlavíc. Taktiež vlastní nervový plyn, čo podoprel aj audionahrávkou rozhovoru. A práve na použitie týchto zbraní dal Saddám len nedávno svojim dôstojníkom voľnú ruku, ak si to bude situácia vyžadovať. "Saddám Husajn neustúpi pred ničím, pokiaľ ho niekto nezastaví," vyhlásil Powell. Aby doplnil ľudský rozmer zvrhlosti Saddáma Husajna, informoval, že jeho režim testoval chemické a biologické zbrane na väzňoch odsúdených na smrť.
Powell sa tiež zameral na potvrdenie stanoviska USA, že iracký režim je prepojený s terorizmom už desiatky rokov, väzby na teroristickú sieť Usámu bin Ládina Al-Kajdá nevynímajúc. V Bagdade majú z tejto organizácie zodpovednej za útoky z 11. septembra základňu asi dve desiatky jej príslušníkov. Má ísť o skupinu vedenú Abú Musábom Zarkávím, blízkym bin Ládinovým spolupracovníkom.
Rusko v prvej reakcii zverejnenej britskou tlačovou agentúrou Reuters vyhlásilo, že americké informácie musia potvrdiť inšpektori v teréne. Čína si stále myslí, že BR musí dať inšpektorom viac času. Iný názor má šéf britskej diplomacie Jack Straw s tým, že kľúčovou bude ďalšia správa inšpektorov, ktorú v BR prezentujú na budúci týždeň 14. februára. Generálny tajomník NATO George Robertson zdôraznil, že NATO a EÚ sú jednotné v potrebe odzbrojiť Irak.
Za presvedčivé označil Powellove dôkazy Barthelemy Courmont z Medzinárodného ústavu strategických vzťahov sídliaceho v Paríži, expert na jadrovú problematiku. "Vo vzťahu k verejnosti to bolo veľmi silné. Sú celkom dôveryhodné, samozrejme, ešte musia byť overené. No niektoré z dôkazov sú na druhej strane dosť hmlisté. Len preto, že sú na snímkach pri nejakom komplexe nákladné autá, neznamená to, že prevážajú hlavice. Hovorí to tak, no to je iba interpretácia a nie nevyhnutne istota," zdôraznil Courmont a dodal: "Na základe domnienok vybudovaných na báze niekoľkých fotografií nemožno zaútočiť. To by bolo nebezpečné."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:21