Snímka: ReutersReuters
StoryEditor

Bruselskí atentátnici pôvodne chceli udrieť v Paríži. Cieľ zmenili po zadržaní Abdeslama

10.04.2016, 12:13
Autor:
TASRTASR
Teroristická skupina, ktorá 22. marca zaútočila na belgickú metropolu Brusel, mala pôvodne v úmysle spáchať nový atentát na Paríž. Na základe prvých informácií z vyšetrovania to dnes oznámila belgická prokuratúra.

Mohamed Abrini, známy ako "muž v klobúku" a jeden z hlavných obvinených z účasti na teroristických útokoch v Bruseli, belgickým vyšetrovateľom povedal, že skupina sa namiesto pôvodne plánovaného útoku na Paríž rozhodla narýchlo udrieť v Bruseli, uviedla britská stanica BBC.

Cieľ útoku zmenili po zatknutí preživšieho parížskeho atentátnika Salaha Abdeslama, ktorý bol ich spojencom a Abriniho priateľom z detstva. Bruselský atak potom podnikli iba štyri dni po Abdeslamovom zatknutí.

Abriniho dnes belgická prokuratúra obvinila z vrážd, pokusov o vraždu a účasti na aktivitách teroristickej skupiny v súvislosti s útokmi v Bruseli, píše sa v dnešnom vyhlásení prokuratúry. Už v sobotu voči nemu vzniesli obvinenia z terorizmu v súvislosti s útokmi v Paríži a Bruseli.

"Množstvo prvkov vo vyšetrovaní ukazuje, že teroristická skupina mala pôvodne v úmysle znova zaútočiť vo Francúzsku," cituje agentúra DPA z vyhlásenia prokuratúry. Teroristov však "prekvapil rýchly postup vyšetrovania" novembrových útokov na francúzsku metropolu.

Mohamed Abrini sa už v sobotu vyšetrovateľom priznal, že je "mužom v klobúku", ktorého zachytili bezpečnostné kamery na bruselskom letisku Zaventem tesne pred útokmi z 22. marca.

Abriniho spolu s ďalšími piatimi podozrivými chytili pri piatkovej policajnej operácii v Bruseli. Bol zároveň úradmi hľadaný v spojitosti s vlaňajšími teroristickými útokmi v Paríži, ktoré si 13. novembra vyžiadali najmenej 130 obetí na životoch a stovky zranených.

Ďalší traja muži, ktorých v sobotu spolu Abrinim belgické úrady obvinili z terorizmu, sú identifikovaní ako Osama K. zo Švédska, Herve B.N. z Rwandy a Bilal E.M. z Belgicka. Ďalších dvoch podozrivých, ktorých polícia zatkla počas piatkovej razie, v sobotu belgické úrady po "dôkladnom vypočúvaní" prepustili.

Pri bombových útokoch na letisku a stanici metra v Bruseli zahynulo 22. marca 32 ľudí. Vyšetrovatelia predpokladajú, že páchatelia parížskych a bruselských útokov sú členmi väčšej teroristickej bunky podporovanej tzv. Islamským štátom (IS).

01 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 02 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 05 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:47