Poliaci protestujú proti sprísneniu zákona o interrupciáchReuters
StoryEditor

"Pani premiérka, ovulujem." Poľky sa vysmievajú antipotratovej vláde správami o menštruácii

10.04.2016, 16:11
Autor:
mslmsl
Poľsko má jeden z najstriktnejších potratových zákonov vôbec, poľská vláda ho napriek tomu považuje za nedostatočný.

"Drahá pani premiérka, dnes ma pichlo v ľavom vaječníku. Myslím, že ovulujem." Poľské ženy bojujúce proti snahe vlády sprísniť už tak veľmi striktný potratový zákon zvolili originálny spôsob protestu: premiérku Beatu Szydłovú bombardujú podrobným spravodajstvom o svojich menštruačných cykloch, píše portál Lidovky.cz.

"Poľská vláda chce ovládať naše maternice, vaječníky a tehotenstvo. Nie je to pekné, že im na nás tak záleží?" Pýta sa sarkasticky facebooková stránka, ktorá pod názvom LISTY KOBIET I MĘŻCZYZN POLSKICH (Listy poľských žien a mužov) zhromažďuje výrečné odkazy poľskému vládnemu kabinetu.

Ten sa pod vedením premiérky Beaty Szydłovej a jej konzervatívnej strany PiS (Právo a spravodlivosť) usiluje o sprísnenie súčasnej legislatívy regulujúcej možnosti umelého prerušenia tehotenstva. Čo sa európskych štátov týka, Poľsko má jeden z najstriktnejších potratových zákonov vôbec: interrupciu povoľuje iba v prípade poškodenia plodu, vážneho ohrozenia zdravia či života tehotnej a vtedy, ak je tehotenstvo následkom incestu či znásilnenia.

Szydłovej vláda ho napriek tomu považuje za nedostatočný a usiluje sa o ďalšie reštrikcie. Vytúžený zákon by tak umelé prerušenie tehotenstva schvaľoval iba v prípade priameho ohrozenia matkinho života. Návrhom sa tiež počíta so zvýšením trestu pre vykonávateľa interrupcie až na päť rokov odňatia slobody (dnes lekárovi hrozia maximálne dva roky) a finančnou pomocou pre matky, ktoré by porodili hendikepované dieťa.

"Vážená pani premiérka, bolelo to ako zvyčajne"

Najnovšia iniciatíva poľskej vlády vyvolala v uplynulých dňoch v krajine búrlivé protesty a priviedla do ulíc tisíce jej oponentov. Symbolom demonštrácií sa stalo obyčajné ramienko na šaty - jeden z najčastejších nástrojov pokútnych, neodborne vykonávaných potratov, ktorého použitie dodnes zanecháva na zdraví žien často trvalé, občas aj fatálne stopy.

Na protestných transparentoch sa tiež objavovali portréty Szydłovej sprevádzané nápisom "Žena, ktorá nenávidí ženy" (variácie na slávny Larssonov thriller "Muži, ktorí nenávidia ženy" - pozn. red.).

Okrem ulice útočia odporcovia kontroverzného návrhu na vládu aj na ďalších frontoch, všimol si The Independent. Vyššie spomenutá facebooková stránka uvádza kontaktné informácie vlády aj samotnej premiérky a nabáda Poľky, aby neváhali a zásobovali kabinet detailným spravodajstvom o svojom menštruačnom cykle.

"Informujem Vás, že môj cyklus prebieha v poriadku"

"Zaplavme našu premiérku informáciami, otázkami a pochybnosťami týkajúcimi sa nášho mesačného cyklu, periód, ovuláciou, vaginálnych sekrétov. Poskytne jej plný náhľad do toho, čo sa s nami deje, Donúťte ju, nech sa na nás zameria. Možno si pripomenie, že aj ona sama je ženou," stojí vo výzve.

A tá nezostala nevypočutá. Szydłovej adresovaných popisov ženského údelu, patrične pestrých a na sociálnych sieťach zjednotených hashtagom #TrudnyOkres (Ťažké obdobie), neustále pribúda.

"Vážená pani premiérka Beata," píše sa napríklad v jednom z listov, "informujem Vás, že môj cyklus prebieha v poriadku. Perióda sa dostavila včas (cyklus trvá 31 dní), prvý deň to bolelo ako zvyčajne (domov po štyroch a termofľaša), ale potom išlo všetko hladko a už mám po :) Plodné dni mám za nejakých 5-6 dní, ale na týždeň idem preč z Poľska a s mužom sa počas celej ovulácie neuvidíme. Ďakujem, že sa vláda tak veľmi zaujíma o mňa a môj rozmnožovací potenciál, je fantastické vedieť, že budem môcť preniesť zodpovednosť za svoju reprodukciu na niekoho iného. Ďalšie informácie budú nasledovať."

01 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:13