globalne_loga
StoryEditor

Ekonomiky strácajú bilióny, OSN bije na poplach

15.04.2016, 22:32
Niektoré krajiny zakazujú ženám zriadiť si bankový účet.  Aj tým, že sa im to umožní, chce organizácia zapojiť viac žien do pracovného života. A naštartovať tak svetové hospodárstvo.

Niektoré krajiny nepoužívajú polovicu rozumu, polovicu pracovnej sily, polovicu ľudského potenciálu. Takto upozorňuje na slabé zapojenie žien do pracovného života profesor Kolumbijskej univerzity Jeffrey Sachs. A za pravdu mu dáva Svetové ekonomické fórum vo svojej najnovšej štúdii zameranej na globálnu priepasť medzi pohlaviami.

Správa si posvietila napríklad aj na rozdiely medzi zamestnanosťou žien a mužov. Aj keď je žien a mužov na svete zhruba rovnako, do pracovného života bolo vlani zapojených skoro o miliardu viac mužov než žien.

Právo zriadiť si v banke účet

A práve po zmobilizovaní nevyužitého ekonomického potenciálu polovice populácie sveta volá OSN v rámci svojej novej celosvetovej kampane. Organizácia zakladá prvý panel na vysokej úrovni, ktorý má slúžiť na podporu postavenia žien v ekonomickom sektore.

Podrobný plán zverejní OSN v septembri tohto roka. No už teraz je jasné, že organizácia chce zlepšiť prístup žien k finančníctvu. Predstavitelia OSN by chceli, aby si bankový účet mohli ženy zriadiť aj v štátoch, v ktorých je to v súčasnosti zakázané. V krajine ako je Saudská Arábia, kde ženy nemôžu šoférovať, opustiť dom bez mužského garde či slobodne súťažiť v športových disciplínach, by takúto zmenu ženy určite uvítali.

Stratené bilióny

Ďalším kameňom úrazu je, že ženy zarábajú globálne za rovnako vykonanú prácu o 24 percent menej než muži, uvádza OSN. Pričom 75 percent ženskej práce v rozvojových krajinách spadá do kategórie neoficiálnej a nechránenej práce.  Ak by ženy zohrávali na trhu rovnakú úlohu ako muži, ročný celosvetový hrubý domáci produkt by do roku 2025 stúpol o 26 percent, teda o 28 biliónov dolárov, čo je ekvivalent veľkosti dnešnej čínskej a americkej ekonomiky dohromady, upozorňuje Mckinsey Global Institute.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vznik panelu oznámil ešte koncom januára na stretnutí Svetového ekonomického fóra. „Posilnenie postavenia žien je globálnou nevyhnutnosťou,“ hovorí Pan Ki-mun.

Hnacia ekonomická sila

Podnet k tomuto činu mu dodala tajomníčka pre medzinárodný rozvoj Veľkej Británie Justine Greeningová, podľa ktorej práve poskytovanie príležitostí dievčatám a ženám vedie k výraznejšiemu ekonomickému rastu.

„Investovanie do dievčat a žien nie je len vecou základných ľudských práv, je o úplnom odblokovaní potenciálu polovice populácie sveta. Silné ekonomiky potrebujú prínos každého, vrátane žien a tento panel bude hnacou silou posunu v ekonomickom posilnení postavenia žien v rámci svetovej agendy ako nikdy predtým,” povedala Greeningová.

Nový panel OSN podporuje aj Svetová banka a Medzinárodný menový fond.

Článok v sekcii Globálne vznikol v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:24