Anders BreivikReuters
StoryEditor

Masový vrah Breivik vyhral časť súdu so štátom. Nóri porušili zákaz neľudského zaobchádzania

20.04.2016, 15:29
Autor:
ČTKČTK
Nórsky súd dnes vyhovel v niektorých bodoch sťažnosti odsúdeného teroristu Andersa Behring Breivika na štát kvôli podmienkam svojho väznenia.

Nórsko vraj porušilo predovšetkým zákaz neľudského zaobchádzania. Naopak porušenie práva na súkromie a rodinný život súd nezistil, informovala agentúra Reuters.

Breivik si odpykáva 21-ročný trest väzenia za zabitie 77 ľudí pri útokoch v roku 2011. Na súde sa sťažoval okrem iného na používanie pút, obmedzovanie korešpondencie, pravidelné prehliadky cely či izoláciu od ostatných trestancov. Štát ho chce podmienkami väzenia dohnať k samovražde, uviedol terorista.

Pobúrenie v nórskej verejnosti vyvolala predovšetkým Breivikova sťažnosť na kvalitu väzenského jedla. Studená káva a jedlo ohrievané v mikrovlnnej rúre je podľa pravicového extrémistu "horšie ako waterboarding", teda spôsob mučenia navodzujúci topenie. Za nedôstojnú označil tiež nutnosť jesť plastovým príborom.

Podľa dnešného výroku súdu sa Nórsko skutočne dopustilo porušenia niektorých práv zakotvených v európskom Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Porušilo vraj predovšetkým zákaz neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. Súd v tejto súvislosti kritizoval predovšetkým držanie pravicového extrémistu v samoväzbe a nedostatok pozornosti venovanej jeho psychickému zdraviu.

Právo na súkromný a rodinný život ale podľa súdu porušené nebolo. Ku kontrole Breivikovej korešpondencie vraj nedochádza.

Nórsko bude musieť uhradiť Breivikovi trovy na súdne konanie vo výške 331 000 nórskych korún (takmer 36-tisíc eur).

"Zákaz neľudského a ponižujúceho zaobchádzania predstavuje základnú hodnotu v demokratickej spoločnosti. To platí bez výnimky - aj v prípade zaobchádzania s teroristami a vrahmi," uviedla v písomnom rozsudku sudkyňa Helen Andenaesová Sekulicová.

Súdne pojednávanie sa konalo v polovici marca v telocvični väznice Skien, kde je Breivik zatvorený. Prokuratúra jeho sťažnosť odmietla s tým, že je nebezpečný a v kontakte s ostatnými väzňami by sa mohol pokúsiť o plánovanie ďalších útokov podobných tým, ktoré už spáchal.

Breivik v júli 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko potom postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. Breivikov pobyt vo väzení ale môže byť predlžovaný až na doživotie.

01 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 04 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 05 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:18