StoryEditor

Briti sľubujú šíitom podporu

07.04.2003, 00:00

Keď britská a americká pechota v prvých dňoch vojny pri hraniciach s Kuvajtom rýchlo zajala stovky irackých vojakov, spojenecké velenie verilo, že 51. divízia irackej armády, ktorá bránila prístupy k jedenapolmiliónovej Basre, je zničená a cesta na šíitskú metropolu je voľná.
K centru druhého najväčšieho irackého mesta sa však britské jednotky priblížili až včera popoludní, v pätnásty deň bojov. Do Basry sa popri zvyšku 51. divízie stiahli aj elitné oddiely Republikánskych gárd, ktoré sa spojili s aktivistami vládnej strany Baas.
Ešte minulý týždeň sa vojaci z plukov Kráľovských škótskych dragúnov a Írskej Gardy ocitli pod intenzívnou mínometnou paľbou v blízkosti továrenského komplexu na južnom predmestí Basry. Utekali z nej v autách všetkých druhov stovky civilistov, ktorých ostreľovali Saddámove jednotky.
"Musíme vždy najskôr zistiť, odkiaľ (nepriateľskí vojaci) vlastne operujú, a potom sa zamerať presne na nich. Len tak si získame dôveru miestneho obyvateľstva," vyhlasuje vrchný veliteľ britských síl maršal letectva Brian Burridge.
Briti včera na predmestí Basry rozdávali letáky v arabčine, ktoré ubezpečovali miestnych šíitov, že Iračanov, ktorí sa v druhej vojne proti Saddámovi vzoprú bagdadskému vládcovi, spojenci na rozdiel od tej prvej vojny neopustia. Tak ako v prípade ďalších juhoirackých miest je konečný pád šíitskej aglomerácie na Šat Al-Arabu otázkou niekoľkých dní a možno hodín. Do Basry by tak čoskoro mohla začať plynúť humanitárna pomoc z neďalekého prístavu Um Kasr.
Vzhľadom na skutočnosť, že v Kuvajt City už nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo, že by iracké jednotky mesto zasiahli raketami nesúcimi otravné látky, presunul sa česko-slovenský protichemický prápor z kuvajtskej metropoly do amerického vojenského tábora v Al-Dohá. Českí a slovenskí vojaci sa tak hneď ocitli o šesťdesiat kilometrov bližšie k bojovej línii pri Basre, na ktorej by Saddámove oddiely čeliace britskému náporu mohli ešte v poslednom okamihu použiť chemické zbrane.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:02