StoryEditor

Nábytok z Ikey usmrtil už tretie dieťa v USA, firma vydala bezpečnostné opatrenie

21.04.2016, 16:06
Autor:
mormor
Americké bezpečnostné úrady vyšetrujú úmrtie dieťaťa, ktoré bolo spôsobené nábytkom zo spoločnosti Ikea. Nešťastie sa stalo mesiac po tom, čo firma potvrdila potenciálne nebezpečenstvo niektorých druhov nábytku, pokiaľ nie sú pripevnené k stene.

Takmer dvojročného Theodora "Teda" McGeeho z Minnesoty usmrtila pred dvoma mesiacmi skriňa z firmy Ikea, napísal portál Philadelphia Inquirer. Chlapec sa škriabal po skrini, zaťažil ju svojou váhou, a tá sa naňho prevrátila.

Rodičia tvrdia, že dieťa malo spať. „Nepočuli, že sa bielizník prevrátil. Nepočuli ho ani plakať,“ povedal právnik rodiny Alan Feldman.

Tedova matka Janet McGeeová tvrdí, že syna kontrolovala každých 20 minút, počas doby keď spal. Keď prišla naposledy, syna v postieľke už nenašla. Myslí si, že sa zobudil skôr a chcel sa jej schovať. Za najlepší nápad pravdepodobne považoval schovať sa do bielizníka.

Prípad vyšetruje Komisia pre bezpečnosť spotrebných výrobkov (CPSC). Švédska spoločnosť, ktorá má jednu z prevádzok severne od americkej Philadelphie, potvrdila, že má obavy o komody tejto značky už v júli 2015. Ikea spolu s CPSC spustila celoštátny program opravy tohto druhu komody. Ide zhruba o 27 miliónov kusov nábytku, ktoré sú u maloobchodníkov, uvádza britský portál The Independent.

Pred týmto tragickým prípadom zavalil nábytok už dve deti – jedno dvojročné a druhé 23 mesačné. „Nebudeme tento konkrétny prípad komentovať,“ povedal predseda bezpečnostnej komisi Elliot Kaye. 

Ikea vyjadrila úprimnú sústrasť rodine vo vyhlásení prostredníctvom svojho hovorcu. Zároveň zdôraznila nutnosť upevnenia komody ku stene, aby sa zabránilo riziku potenciálnych smrteľných úrazov .„Chceme zdôrazniť, že najlepší spôsob, ako zabrániť prevráteniu komody je pripevniť produkt ku stene pomocou priložených skrutiek a návodu na montáž.“

Rodia McGeeových údajne kúpila bielizník v roku 2012, dva roky pred tým, ako Ikea vydala bezpečnostné upozornenia. Podľa údajov CPSC zomrie jedno americké dieťa každé dva týždne a jedno sa zraní každých 24 minút, pri nehodách s nábytkom.

K prípadu sa vyjadrila Jana Hrubcová z PR Ikea Bratislava: "Je nám úprimne ľúto, čo sa stalo rodine McGee v USA. Bezpečnosť našich výrobkov je pre Ikea tou najvyššou prioritou a robíme všetko pre to, aby sa podobné prípady neopakovali."

Komody Malm sa predávajú aj na slovenskom trhu. U nás sa nezaznamenali žiadne zranenia ani sťažnosti zákazníkov v súvislosti s týmto nábytkom. Všetky komody Malm, rovnako ako ostatné komody zo sortimentu Ikea spĺňajú európsku bezpečnostnú normu. Slovenská Ikea zdôrazňuje, že danú komodu je potrebné pripevniť ku stene podľa návodu.

01 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 02 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 03 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky 04 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:28