Vladimir Putin a Benjamin NetanjahuReuters
StoryEditor

Izraelský premiér prezradil Putinovi, kde má jeho krajina svoje neprekročiteľné medze

21.04.2016, 15:09
Autor:
ČTKČTK
Izrael urobí všetko, aby zabránil odovzdaniu moderných zbraní libanonskému radikálnemu hnutiu Hizballáh a vytvoreniu nového frontu na Golanských výšinách.

Golanské výšiny musia zostať Izraelu. Uviedol to izraelský premiér Benjamin Netanjahu pri stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hosť navrhol Kremľu užšiu spoluprácu kvôli odvráteniu možných incidentov.

"Prišiel som sem s hlavným cieľom posilniť koordináciu medzi nami v oblasti bezpečnosti, aby sme odvrátili chyby, nedorozumenia a incidenty rôzneho druhu," povedal Netanjahu. "Izrael má zjavné a pochopiteľné neprekročiteľné medze, späté s našou bezpečnosťou. Po prvé robíme všetko, aby sme zabránili odovzdaniu supermoderných zbraní do rúk Hizballáhu, a za druhé robíme všetko, aby sme zabránili vytvoreniu nového frontu teroru proti nám na Golanských výšinách," dodal. Nedá sa podľa neho vrátiť do čias, keď izraelské osady boli ostreľované z Golan, a tak tieto výšiny zostanú súčasťou Izraela, či už v rámci nejakej dohody, alebo aj bez nej.

Rusko i nasadením svojho letectva v Sýrii podporilo svojho spojenca v Damasku prezidenta Assada, na ktorého strane bojujú tiež bojovníci Hizballáhu, sponzorovaní Iránom. Spojené štáty vyjadrujú znepokojenie nad správami, že Rusko napriek vyhláseniam o čiastočnom stiahnutí svojich síl posiela do Sýrie ďalšie zbrane, najmä delostrelecké.

Minulý týždeň Netanjahu vyhlásil, že Golanské výšiny budú navždy patriť Izraelu. Premiér pritom vyjadril pochybnosť nad tým, že by sa Sýria niekedy mohla vrátiť do situácie pred terajšou devastujúcou občianskou vojnou. Nebude sa vraj stavať proti úsiliu stabilizovať Sýriu, ak to nebude na úkor bezpečnosti Izraela.

Netanjahuovo vyjadrenie bolo považované za signál pre USA a Rusko, že strategické výšiny by mali byť vylúčené z akejkoľvek dohody o ukončení už päť rokov trvajúcej vojny v Sýrii a o budúcnosti tejto krajiny.

Väčšiu časť Golanských výšin Izrael obsadil pred takmer polstoročím po sedemdňovej vojne a neskôr anektoval. Medzinárodné spoločenstvo tento krok neuznalo. Sýria kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrov štvorcových, Izrael okupuje 1200 štvorcových kilometrov. Medzi časťou kontrolovanou Izraelom a tou, ktorú má pod kontrolou Sýria, je nárazníkové pásmo, ktoré strážia medzinárodná pozorovacia misia OSN (UNDOF).

01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:05